271 Activiteiten
Aantal resultaten per pagina
Een telescoop maken
WorkshopLeerlingen die een klassieke Newtontelescoop willen bouwen, kunnen terecht bij de Volkssterrenwacht Armand Pien. Samen met enkele ervaringsdeskundigen gaan ze aan de slag en ontdekken ze de verschillende types, de bouw en het veilig gebruik van telescopen.
'Parli italiano?'
WorkshopDe afdeling Italiaans van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie biedt leerlingen een workshop aan waarin ze bewuster worden van de overeenkomsten tussen beide talen en zich voorbereiden op een eerste gesprek in het Italiaans.
'Write like an Egyptian': inleiding op Griekse papyrusteksten
WorkshopIn deze workshop leren de leerlingen hoe papyrus gemaakt werd en lezen ze een aantal papyrusbrieven die op soms erg gekke plaatsen bewaard zijn tot vandaag. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag met papyrus, inkt en calamus om te ondervinden hoe schrijven in de oudheid in zijn werk ging.
1 oog, 2 ogen, duizenden ogen! Wat kunnen we ermee?
WorkshopIn IDLab’s Video Lab combineren we wat we weten uit de biologie en de wiskunde om de resolutie van ons oog te berekenen. We komen te weten hoe 3D-films werken. A.d.h.v. een light field camera illustreren we wat het effect is op ons dieptezicht indien we zouden beschikken over duizenden ogen.
3D-microscopie: labobezoek
BezoekWe starten dit labobezoek met een inleiding over X-stralen beeldvorming. Naast de fysische en wiskundige principes leggen we ook de beperkingen en gevaren uit. Daarna bezoeken we de hoge resolutie tomografie-opstellingen van het Centrum voor X-stralen Tomografie.
3D-printing, een sterk staaltje van engineering. Ook voor jou?
BezoekIn deze sessie lichten we de verschillende soorten Additive Manufacturing of 3D-prototypingtechnieken toe en tonen we waarvoor ze gebruikt worden. We demonstreren de werking van een dergelijke printer en de leerlingen vervaardigen een zelf ontworpen 3D-product in kunststof.
A, B, C, D ... aan jou de keuze
WorkshopOp een ervaringsgerichte wijze maken de leerlingen kennis met een ‘echte’ examensituatie op universitair niveau. Ze lezen en analyseren diverse teksten (waaronder een tekst uit het handboek economie) en lossen de bijhorende meerkeuzevragen op.
A, B, C, D … aan jou de keuze
WorkshopLaatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs maken op een interactieve manier kennis met academische teksten en gehanteerde evaluatievormen in het hoger onderwijs. Komen uitgebreid aan bod: valkuilen van multiplechoicevragen, het belang van tekstanalyse …
Aan de slag met diversiteit
WorkshopHet Steunpunt Diversiteit en Leren voert al jarenlang onderzoek naar wat leerkrachten doen en kunnen doen om de diversiteit in hun dagelijkse klaspraktijk te benutten. In deze workshop voeren we een eerlijk en constructief gesprek met leerkrachten over hoe ze kunnen omgaan met diversiteit.
Aan de slag met fossielen: Paleontoloog voor één dag
WorkshopWat zijn fossielen en hoe zijn ze ontstaan? In deze workshop ontdekken de deelnemers wat het werk van een paleontoloog inhoudt. Na een korte inleiding gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met een reeks echte fossielen, van koralen en trilobieten tot botten en mammoetschedels.
Academisch taalgebruik: een eerste kennismaking
WorkshopWil je je leerlingen een voorsmaakje geven van academisch taalgebruik? Deze workshop laat hen kennismaken met (vak)jargon en de typische academische stijl. Aan de hand van voorbeelden, filmpjes en opdrachten testen ze hun lees-, luister- en notitievaardigheid.
Achter de gevels
Educatief pakket‘Achter de gevels’ biedt leerkrachten een educatief pakket aan waarbij leerlingen een stad verkennen aan de hand van een stadswandeling en museumbezoek. Het pakket werd samengesteld voor verschillende steden en gemeenten (waaronder Gent, Mechelen, Oostende, Borgerhout en Ieper).
Achter het Zwarte Vierkant: kennismaking met Rusland via de kunst
Les-lezingIn deze interactieve les bekijken we met de leerlingen een aantal mijlpalen uit de Russische kunstgeschiedenis (schilderkunst, beeldhouwkunst, muziek, film) om het land op die manier beter te begrijpen en de verschillen en overeenkomsten te zien met onze eigen geschiedenis.
Activerende werkvormen in de lessen chemie
NascholingActiverende werkvormen zijn een voorbeeld van didactische werkvormen die het begeleid zelfstandig leren bij de leerling concreet vorm geven. In deze nascholing voor leerkrachten besteden we aandacht aan het invoeren van activerende werkvormen in de lessen chemie, zowel voor de 2de als voor de 3de graad.
Afrika Anders: lesmogelijkheden om de actualiteit en beeldvorming rond Afrika te bespreken
BezoekDe beeldvorming rond Afrika is vaak heel stereotyperend. Soms komt alleen negatief nieuws in de media of geeft men een overdreven positief beeld in advertenties voor potentiële toeristen. Tijdens deze infosessie willen we leerkrachten middelen aanreiken om tot een genuanceerde beeldvorming van Afrika te komen.
Afrikaanse talen en culturen aan de universiteit: stap binnen in een nieuwe wereld!
WorkshopOnbekend maakt onbemind! Veel leerlingen hebben belangstelling voor andere culturen maar weten niet dat je Afrikaanse talen en culturen kan studeren aan de universiteit. Deze workshop geeft een goed beeld van de veelzijdige studie van Afrikaanse talen en culturen met haar verschillende vakgebieden.
Alice in Puzzelland
WorkshopTijdens deze workshop scherpen de leerlingen hun logisch denkvermogen aan en zoeken ze uit wie verhindert dat er een lekkere taart wordt gebakken. Via een filosofisch vraaggesprek maken ze daarna kennis met de logische betekenis van alledaagse woordjes zoals ‘en’, ‘of’ en ‘als ... dan’.
Anti-Smoking Edukit
Les-lezingTijdens deze demonstratie en opleiding leren leerkrachten met de Anti-Smoking Edukit te werken. Hiermee kan je drie eenvoudige proefjes uitvoeren om de toxische effecten van sigarettenpeuken op het leven in bodem en water aan te tonen.
Bacteriën als opruimers van ons afval
Les-lezingBacteriën zetten dood organisch materiaal om in voedingsstoffen voor planten, maar ook voor dieren. Ze zijn m.a.w. de afvalverwerkers van de natuur! De presentatie toont de leerlingen hoe biotechnologen dat microscopisch werkvolkje inzetten in uiteenlopende milieubiotechnologische toepassingen.
Bebras-wedstrijd: computationeel denken voor allen
WedstrijdDeze internationale wedstrijd peilt naar vaardigheden rond computationeel denken. De opgaven zijn meerkeuzevragen in de vorm van kleine 'puzzels'. Leerlingen hoeven geen informaticavoorkennis te hebben. De wedstrijd is online met verschillende niveaus per graad.
Belgische Informatica-olympiade
WedstrijdDe beOI is toegankelijk voor drie leeftijdscategorieën: elke leerling uit het secundair onderwijs kan deelnemen. De eerste ronde bevat alleen puzzelvragen en logica, geen vragen over programmeren, dus er is geen voorkennis vereist. Enkel in de finale zijn er vragen waarbij leerlingen code op papier moeten lezen en vervolledigen.
Beoordeling van politieke kandidaten
WorkshopHoe percipiëren en beoordelen kiezers politieke kandidaten? We leren het aan de hand van een kort experiment, een kritische reflectie en een nabespreking. Tijdens de workshop op de campus beoordelen de leerlingen een aantal fictieve politieke kandidaten op verschillende vlakken.
Bestuur een robot met Scratch!
WorkshopIn deze workshop doen de leerlingen ervaring op rond Scratch, elektronica en robotica. Door verschillende blokjes aan elkaar te koppelen kan je een Arduino-gebaseerde robot (mBot) aansturen. De robot een bepaald parcours laten rijden, leds laten branden of zelfs muziek afspelen, het kan allemaal!
Bezoek aan de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien
BezoekIn de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien komen leerlingen en leerkrachten meer te weten over de sterren, het heelal, de planeten en de manen, over de ruimtevaart of over het weer en het klimaat. Tijdens de rondleiding turen de deelnemers bij helder weer door de telescopen.
Biologische strijders
WorkshopIn de Plantentuin bestrijden we plaagdieren zoals bladluizen en witte vliegen met roofinsecten. Deze duurzame aanpak vermindert de nood aan pesticiden. In deze workshop (onder)zoeken leerlingen plaagdieren in de botanische tuin.
Boomklimmers
OnlineIn de webcomic 'Boomklimmers' komen leerlingen in 10 strip-episodes iets te weten over lianen en het ecosysteem waarin ze vertoeven. Hoofdrolspeler is het regenwoud, met zijn planten, zijn insecten, zijn dieren en zijn breekbare evenwicht.
Bos & klimaat
BezoekIn het Aelmoeseneiebos staat een meettoren van 35 m hoog. Leerlingen meten in het bos o.a. elementen van microklimaat. Ze vergelijken hun resultaten met metingen die op hetzelfde moment (en in het verleden) op de toren en in het bos gebeur(d)en. Zo leren ze hoe het bos het klimaat beïnvloedt.
Bouw een robot in de klas!
WorkshopEen schilder kan een meesterwerk creëren door met precisie zijn penseel over het doek te laten glijden. Maar, moet die schilder altijd een mens zijn? Kunnen we een robot bouwen die net hetzelfde doet? Jazeker! Laat je leerlingen in deze workshop ontdekken hoe ze een artbot bouwen en programmeren.
Bouw je eigen elektrische motor
WorkshopIn de workshop bouwen de leerlingen zelf de eerste elektromotor na met een eenvoudige AA-batterij en een stukje koperdraad. De leerlingen krijgen wat achtergrondinformatie i.v.m. elektromagnetisme en we demonstreren een aantal andere opstellingen die hiermee verband houden (bv. een magnetisch kanon).
Break free from plastic
WedstrijdTegenwoordig is plastiek een grote oorzaak van vervuiling in onze oceanen. Wij willen mensen stimuleren om minder plastiek te gebruiken. Daarom organiseren we een wedstrijd voor jouw leerlingen. Gedurende een maand noteren ze dagelijks op een bord welke acties ze ondernemen om plastiek te vermijden.
Brede school, children’s zone, vensterschool. Allemaal hetzelfde?
WorkshopIn deze workshop bekijken we samen met schoolteams hoe breed ze al zijn en gaan we via interessante bestaande initiatieven op zoek naar inspiratie in de buurt of ver daarbuiten om maximale ontwikkelingskansen voor leerlingen te creëren.
Burgerschapseducatie
Educatief pakketHoe kan het onderwijs met potentiële conflicten omgaan? Dit educatief pakket biedt een kritische analyse van het bestaand materiaal en een lespakket met een afwisselende lesopbouw en interactieve werkvormen, wat uitmondt in een zinvolle en inhoudelijk correcte workshop.
Chemie in de klas: demonstratieproeven voor de tweede en derde graad
NascholingIn deze nascholing bieden we je een reeks demonstratieproeven aan, gericht op de 2de graad secundair onderwijs, die in het verleden hun waarde in de chemieles hebben bewezen. Na een korte inleiding voer je zelf enkele geselecteerde experimenten uit.
Chemistry Academy @ UGent
WorkshopAan de hand van vier interactieve workshops komen de leerlingen in contact met verschillende chemische aspecten en toepassingen.
Coalitievorming
WorkshopBelgië brak ooit het wereldrecord regeringsvormen. Waarom is het zo moeilijk om een regering te vormen? In deze workshop leren je leerlingen hoe partijen met uiteenlopende visies compromissen sluiten en samen een regering op poten zetten. Starten doen we met enkele basisregels.
Codeertheorie en encryptie
Les-lezingBinaire data vliegen ons om de oren. Voortdurend worden ze via verschillende kanalen verzonden. Codeertheoretici voegen data toe om transmissiefouten te ontdekken en te corrigeren. Cryptologie bestudeert het veilig verzenden van data. Deze lezing is een introductie in codeertheorie en cryptologie.
Cours de communication en français
Les-lezingIn deze zomercursus Frans staat communicatie centraal. Toekomstige studenten overwinnen hun drempelvrees en leren vlotter en correcter praten. Daarnaast komt ook geschreven communicatie aan bod en worden specifieke grammaticale items opgefrist waar nodig.
Cursuscruisen
BezoekAan de faculteit Wetenschappen kunnen laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs cursuscruisen in de opleidingen Wiskunde, Fysica & Sterrenkunde, Informatica, Chemie, Biologie, Biochemie & Biotechnologie, Geologie en Geografie & Geomatica.
Dag van de Wetenschap
OnlineDe Dag van de Wetenschap gaat dit jaar digitaal! Die dag verzamelen onderzoekers uit onze universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra, onderzoeksinstellingen en bedrijven op een digitaal platform waar ze een flinke lading wetenschap en technologie recht de huiskamer in katapulteren.
Data verzamelen en verwerken met webGIS
NascholingHet gebruik van GIS (Geografische InformatieSystemen) in het secundair onderwijs neemt toe. In deze sessie leren leerkrachten eenvoudig data te verzamelen of bewerken via veldwerk, en die data daarna te gebruiken binnen een webGIS-omgeving.
De Balkan in twintig historische figuren
Les-lezingIn twee, drie of vier lesuren maken de leerlingen kennis met de veelheid aan landen en talen op de Balkan, én met de vooroordelen in het Westen over dit zogeheten ‘kruitvat’ van Europa. Door de les heen zitten verschillende quizmomenten verweven, waarvoor de leerlingen in kleine groepjes worden verdeeld.
De Big Ideas, aardrijkskunde als wetenschap
OnlineAardrijkskunde is een exacte wetenschap. De onderwerpen die in de 3de graad aan bod komen, hebben een sterke link met biologie, chemie, fysica en wiskunde. Toch wordt die link in de les te weinig beklemtoond. Om dat bij te werken – en het vak duidelijker te positioneren binnen STEM – benaderen we aardrijkskundige thema’s vanuit de theorie van de ‘big ideas’.
De bodem gehackt: wat nu?
Les-lezingEeuwenlang bodemgebruik heeft de bodem en haar eigenschappen sterk beïnvloed. Vaak in negatieve zin. Hierdoor worden de gebruiksmogelijkheden van de bodem beperkt. Van deze ‘bodembedreigingen’ geven we voorbeelden in Vlaamse en internationale context.
De bouw van onze planeet: uit het perspectief van de gesteenten
BezoekDe kern, de mantel en de aardkorst. Waaruit bestaan die? Hoe werkt de platentektoniek? Gesteenten bieden het antwoord. Na een korte inleiding door de prof gidsen assistenten de leerlingen door een collectie gesteenten die ze zelf beschrijven, determineren en in een plaattektonische context plaatsen.
De Fietsbarometer: Mobiliteit en GIS in de klas
Educatief pakketMet de Fietsbarometer leren leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs GIS-vaardigheden en werken ze mee aan een fietsveilige schoolomgeving. Hoe meer leerlingen participeren, hoe groter hun stem in het lokale mobiliteitsdebat.
De kleine MARSrovers
WorkshopNa een inleidende presentatie over Mars gebruiken de leerlingen hun opgedane kennis om zelf aan de slag te gaan. Ze vervullen een aantal opdrachten aan de hand van 3D-simulaties en gebruiken LEGO Mindstorms-robots die ze zelf mogen programmeren.
De kracht van grafentheorie
Les-lezingOm de wereld rondom ons te begrijpen, proberen wiskundigen alles zo eenvoudig mogelijk voor te stellen. In deze interactieve les komen leerlingen in contact met de boeiende wereld van de grafentheorie. De les wordt laagdrempelig aangebracht, en vereist geen specifieke voorkennis.
De microbiologie van drinkwater en afvalwaterzuivering
WorkshopMicro-organismen zijn op verschillende manieren betrokken in onze watercyclus. Rond dit topic bieden we twee workshops aan, die leerlingen apart of in combinatie met elkaar kunnen volgen: 'Microbiologisch kwaliteitsonderzoek van drinkwater’ en 'Het microscopisch werkvolk van de waterzuivering’.
De perfecte fruitsla: do’s en don’ts!
WorkshopDe leerlingen exploreren de wondere wereld van micro-organismen en komen te weten hoe deze micro-organismen zowel negatieve als positieve effecten kunnen hebben op onze voeding. Verder leren ze de verschillende micro-organismen (her)kennen en ontdekken ze hoe een lekkere fruitsla langer houdbaar blijft.
De Programmeursleerling
Educatief pakketIn deze interactieve cursus leer je programmeren in Python 3. Daarbij gaan we ervan uit dat je nog geen enkele ervaring hebt met programmeren. Het leermateriaal is gebaseerd op het boek ‘De programmeursleerling’ van Pieter Spronck (Tilburg University).