302 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

'Bijt je daar maar eens op vast': wat tanden ons allemaal kunnen vertellen

Workshop

In deze workshop met museumbezoek ontrafelen we op een interactieve manier wat tanden, kaken en schedels van dieren vertellen over het voedingspatroon, de eet- en leefgewoonten en de leeftijd van de klassieke huisdieren en in het wild levende zoogdieren.

Lees meer

'Parli italiano?'

Workshop

De afdeling Italiaans van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie biedt leerlingen een workshop aan waarin ze bewuster worden van de overeenkomsten tussen Italiaans en Nederlands, en zich voorbereiden op een eerste gesprek in het Italiaans.

Lees meer

'Sex-in-the-dish': een wervelende cocktail van eicellen en sperma in de proefbuis

Workshop

Aan de faculteit Diergeneeskunde worden embryo’s van paarden en runderen routinematig gekweekt en ingevroren. We leggen kort uit hoe eicellen rijpen en hoe sperma wordt klaargemaakt om te bevruchten. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. 

Lees meer

3D-printing, een sterk staaltje van engineering. Ook voor jou?

Bezoek

In deze sessie lichten we de verschillende soorten Additive Manufacturing of 3D-prototypingtechnieken toe en tonen we waarvoor ze gebruikt worden. We demonstreren de werking van een dergelijke printer en de leerlingen vervaardigen een zelf ontworpen 3D-product in kunststof.

Lees meer

Aan de slag met diversiteit

Workshop

Het Steunpunt Diversiteit en Leren voert al jarenlang onderzoek naar wat leerkrachten doen en kunnen doen om de diversiteit in hun dagelijkse klaspraktijk te benutten. In deze workshop voeren we een eerlijk en constructief gesprek met leerkrachten over hoe ze kunnen omgaan met diversiteit.

Lees meer

Aan de slag met fossielen: Paleontoloog voor één dag

Workshop

Wat zijn fossielen en hoe zijn ze ontstaan? In deze workshop ontdekken de deelnemers wat het werk van een paleontoloog inhoudt. Na een korte inleiding gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met een reeks echte fossielen, van koralen en trilobieten tot botten en mammoetschedels.

Lees meer

Academisch taalgebruik: een eerste kennismaking

Workshop

Wil je je leerlingen een voorsmaakje geven van academisch taalgebruik? Deze workshop laat hen kennismaken met (vak)jargon en de typische academische stijl. Aan de hand van voorbeelden, filmpjes en opdrachten testen ze hun lees-, luister- en notitievaardigheid.

Lees meer

Achter het Zwarte Vierkant: kennismaking met Rusland via de kunst

Les-lezing

In deze interactieve les bekijken we met de leerlingen een aantal mijlpalen uit de Russische kunstgeschiedenis (schilderkunst, beeldhouwkunst, muziek, film) om het land op die manier beter te begrijpen en de verschillen en overeenkomsten te zien met onze eigen geschiedenis.

Lees meer

Activerende werkvormen in de lessen chemie

Nascholing

Activerende werkvormen zijn een voorbeeld van didactische werkvormen die het begeleid zelfstandig leren bij de leerling concreet vorm geven. In deze nascholing voor leerkrachten besteden we aandacht aan het invoeren van activerende werkvormen in de lessen chemie, zowel voor de 2de als voor de 3de graad.

Lees meer

Ads, cartoons, lyrics: adventures in transcreation/creative translation (Engelstalige sessie)

Les-lezing

The session, delivered mainly in English, will challenge pupils to try their hand at translating Dutch texts (e.g. ads, cartoons and/or song lyrics) into English (and English to Dutch). In doing this we shall see how words/phrases in both languages have a cultural impact on the reader/audience. 

Lees meer

Afrika Anders: lesmogelijkheden om de actualiteit en beeldvorming rond Afrika te bespreken

Bezoek

De beeldvorming rond Afrika is vaak heel stereotyperend. Soms komt alleen negatief nieuws in de media of geeft men een overdreven positief beeld in advertenties voor potentiële toeristen. Tijdens deze infosessie willen we leerkrachten middelen aanreiken om tot een genuanceerde beeldvorming van Afrika te komen.

Lees meer

Afrikaans - een introductie in taalgeschiedenis en literatuur

Les-lezing

In de lezing (eventueel uit te breiden tot een lezingenreeks) besteden we aandacht aan taal en literatuur in Zuid-Afrika, maar ook aan politieke en culturele geschiedenis in de maatschappelijke context.

Lees meer

Afrikaanse talen en culturen aan de universiteit: stap binnen in een nieuwe wereld!

Workshop

Onbekend maakt onbemind! Veel leerlingen hebben belangstelling voor andere culturen maar weten niet dat je Afrikaanse talen en culturen kan studeren aan de universiteit. Deze workshop geeft een goed beeld van de veelzijdige studie van Afrikaanse talen en culturen met haar verschillende vakgebieden.

Lees meer

Ahlan wa sahlan! Arabisch schrijven en spreken: één taal?

Workshop

De leerlingen maken kennis met de oorsprong van het Arabisch en de link met cultuur en religie. Verder gaan we in deze workshop op een interactieve manier aan de slag met de vier vaardigheden.

Lees meer

Algoritmen en programmeren

Nascholing

In een aantal nascholingen ondersteunen we leerkrachten 3de graad middelbaar onderwijs bij hun lessen Informaticawetenschappen, meer specifiek voor het behalen van het minimumdoel 07.01 Algoritmen en programmeren.

Lees meer

Anti-Smoking Edukit

Les-lezing

Tijdens de demonstratie en opleiding leren leerkrachten met de Anti-Smoking Edukits te werken, ontwikkeld door voormalig directeur van het Laboratorium voor Milieutoxicologie prof. em. dr. G. Persoone.

Lees meer

ASGARD, Balloons for science

Wedstrijd

Leerlingen sturen hun zelfbedacht en zelfgebouwd experiment met een stratosfeerballon naar de 'grens met de ruimte'. De deelname aan ASGARD is gespreid over het hele schooljaar en lijkt heel sterk op deelnemen aan een echte ruimtevaartmissie als wetenschapper.

Lees meer

Astro Pi - jouw code in het ruimtestation

Wedstrijd

Astro Pi is een Raspberry Pi-minicomputer waarop je leerlingen eenvoudige opdrachtjes of een wetenschappelijk experiment kunnen coderen. Hun code wordt uiteindelijk afgespeeld door astronauten in het internationaal ruimtestation ISS.

Lees meer

At school with Ptolemaios: learning Greek in Graeco-Roman Egypt (Engelstalig)

Educatief pakket

With the help of different sources, we will retrace an ordinary day at school for an ancient pupil, showing that little has changed from two thousand years ago: anxious parents, expensive books, and struggles with spelling were part of everyday school life in antiquity too!

Lees meer

Atlas of European Values

Educatief pakket

Via de website Atlas of European Values kunnen leerlingen aan de slag met onder andere kaartmateriaal om te leren over allerlei actuele Europese onderwerpen.       

Lees meer

Bacteriën als opruimers van ons afval

Les-lezing

Bacteriën zetten dood organisch materiaal om in voedingsstoffen voor planten, maar ook voor dieren. Ze zijn m.a.w. de afvalverwerkers van de natuur! De presentatie toont de leerlingen hoe biotechnologen dat microscopisch werkvolkje inzetten in uiteenlopende milieubiotechnologische toepassingen.

Lees meer

Bebras-wedstrijd: computationeel denken voor allen

Wedstrijd

Deze internationale wedstrijd peilt naar vaardigheden rond computationeel denken. De opgaven zijn meerkeuzevragen in de vorm van kleine 'puzzels'. Leerlingen hoeven geen informaticavoorkennis te hebben. De wedstrijd is online met verschillende niveaus per graad.

Lees meer

Bedrijfscommunicatie: in het Frans schrijven voor sociale media

Les-lezing

De studenten ontdekken de kenmerken van marketingcommunicatie op sociale netwerken en de formuleringen die in het Frans gebruikt worden. Ze brengen via een schrijfoefening in de praktijk wat ze geleerd hebben door concrete berichten in het Frans op te stellen.

Lees meer

Beginnerscursussen Dodona

Online

In Dodona heb je toegang tot gratis beginnerscursussen die je leren hoe je websites kan maken met behulp van HTML en CSS, en hoe je opdrachten kan uitvoeren op databases met SQL. De cursussen combineren korte theoretische stukken met praktische oefeningen.

Lees meer

Belgische Informatica-olympiade

Wedstrijd

De beOI is toegankelijk voor drie leeftijdscategorieën: elke leerling uit het secundair onderwijs kan deelnemen. De eerste ronde bevat alleen puzzelvragen en logica, geen vragen over programmeren, dus er is geen voorkennis vereist. Enkel in de finale zijn er vragen waarbij leerlingen code op papier moeten lezen en vervolledigen.

Lees meer

Bezoek aan de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien

Bezoek

In de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien komen leerlingen en leerkrachten meer te weten over de sterren, het heelal, de planeten en de manen, over de ruimtevaart of over het weer en het klimaat. Tijdens de rondleiding turen de deelnemers bij helder weer door de telescopen.

Lees meer

Biologische strijders

Workshop

In de Plantentuin bestrijden we plaagdieren zoals bladluizen en witte vliegen met roofinsecten. Deze duurzame aanpak vermindert de nood aan pesticiden. In deze workshop (onder)zoeken leerlingen plaagdieren in de botanische tuin.

Lees meer

Blik in het hart van het Europees opleidingscentrum voor astronauten (Keulen)

Bezoek

Bezoek dankzij SSVI en ESERO Belgium met je leerlingen het het Europees Astronauten Centrum (EAC) in Keulen. Astronaut Frank De Winne is directeur van het opleidingscentrum voor astronauten.

Lees meer

Boomklimmers

Online

In de webcomic 'Boomklimmers' komen leerlingen in 10 episodes iets te weten over lianen en het ecosysteem waarin ze vertoeven. Hoofdrolspeler is het regenwoud, met zijn planten, zijn insecten, zijn dieren en zijn breekbare evenwicht.

Lees meer

Bos & klimaat

Bezoek

In het Aelmoeseneiebos staat een meettoren van 35 m hoog. Leerlingen meten in het bos o.a. elementen van microklimaat. Ze vergelijken hun resultaten met metingen die op hetzelfde moment (en in het verleden) op de toren en in het bos gebeur(d)en. Zo leren ze hoe het bos het klimaat beïnvloedt.

Lees meer

Bouw een robot in de klas!

Workshop

Een schilder kan een meesterwerk creëren door met precisie zijn penseel over het doek te laten glijden. Maar, moet die schilder altijd een mens zijn? Kunnen we een robot bouwen die net hetzelfde doet? Jazeker! Laat je leerlingen in deze workshop ontdekken hoe ze een artbot bouwen en programmeren.

Lees meer

Bouw een spirograaf en ontdek de magie van machinebouw!

Workshop

Met een spirograaf maak je de meest verbazingwekkende tekeningen. In deze workshop bestuderen de leerlingen de techniek en wiskunde achter deze magische machine en gaan ze vervolgens echt aan de slag met pen en papier!

Lees meer

Bouw je eigen elektrische motor

Workshop

In de workshop bouwen de leerlingen zelf de eerste elektromotor na met een eenvoudige AA-batterij en een stukje koperdraad. Ze krijgen wat achtergrondinformatie i.v.m. elektromagnetisme en we demonstreren een aantal andere opstellingen die hiermee verband houden (bv. een magnetisch kanon).

Lees meer

Brede school, children’s zone, vensterschool. Allemaal hetzelfde?

Workshop

In deze workshop bekijken we samen met schoolteams hoe breed ze al zijn en gaan we via interessante bestaande initiatieven op zoek naar inspiratie in de buurt of ver daarbuiten om maximale ontwikkelingskansen voor leerlingen te creëren.

Lees meer

Burgerschapseducatie

Educatief pakket

Via deze lessenpakketten kunnen leerkrachten uit de derde graad secundair onderwijs aan de slag met verschillende thema’s uit het bredere gamma van burgerschapseducatie. Na een grondige analyse van bestaand lesmateriaal ontwikkelden we eigen lesmateriaal, met de focus op doelgericht werken, inhoudelijke diepgang en activerende werkvormen. 

Lees meer

CanSat

Wedstrijd

Een CanSat is een simulatie van een echte satelliet maar dan in een blikje. De leerlingen gaan de uitdaging aan om alle belangrijke subsystemen van een satelliet te doen passen in dit klein volume: de elektrische voeding, de sensoren en het communicatiesysteem. Een raket stuurt de CanSat vervolgens naar een hoogte van enkele honderden meters.

Lees meer

Cas en Kato zijn trots op hun mond

Educatief pakket

Dit educatief materiaal laat kleuters op een leuke manier kennismaken met gezonde mondhygiëne. In de vertelplaten, activiteitenmap, poetsposter en poetssticker spelen Cas en Kato de hoofdrol.

Lees meer

Chemie Academie - 3D-printing van biodegradeerbare polymeren voor botweefselherstel

Workshop

Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen inzicht in zowel de wereld van VAM, DLP en 2PP 3D-printing, gebaseerd op polyester materialen, als de biodegradatie van esterverbindingen. We demonstreren hoe we de 3D-printers gebruiken en hebben het over de voorafgaande karakterisatie en optimalisatie van de polymeren.

Lees meer

Chemie Academie - Kunststoffen: bijzondere materialen met een variëteit aan toepassingen

Workshop

In deze workshop maken de leerlingen een recycleerbaar thermoset materiaal en recycleren ze het thermisch via een pers. Ze mogen ook testjes doen met andere kunststoffen zoals polyurethaan, nylon en geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) … Zo mogen de leerlingen bv. zelf nylon en piepschuim maken.

Lees meer

Chemie Academie - Lanthaniden: chemische elementen identificeren aan de hand van hun luminescentie

Workshop

De lanthaniden zijn cruciale elementen voor de moderne technologie, bv. voor leds en displays. In deze workshop verkennen de leerlingen luminescerende materialen en identificeren en karakteriseren ze elementen aan de hand van hun spectroscopische eigenschappen en elektronenmicroscopie.

Lees meer

Chemie Academie - peptidehydrogels en geneesmiddelen

Workshop

Ons lichaam bestaat uit wel tienduizend eiwitten, opgebouwd uit kleinere aminozuren. Wij gaan deze bouwstenen samen koppelen tot een peptide. In de workshop leren de leerlingen vaste fase peptidesynthese en peptide-hydrogels kennen. Ze maken zelf een hydrogel en bestuderen migratie van stoffen uit de gel.

Lees meer

Chemie Academie - Sulfietbepaling in wijn

Workshop

Tijdens deze workshop onderzoeken de leerlingen of verschillende stalen witte wijn voldoen aan de normen voor sulfietgehalte opgelegd door de overheid. We maken gebruik van chemische analyse, meer bepaald redoxtitratie, voor de kwantitatieve bepaling van de aanwezige sulfieten.

Lees meer

Chemie Academie - Synthese van aspirine

Workshop

In deze workshop synthetiseren de leerlingen per twee aspirine door de verestering van salicylzuur en azijnzuuranhydride. Na opzuiveren controleren ze de zuiverheid van de zelfgemaakte aspirine via een kleurtest. 

Lees meer

Chemie Academie - Van rups tot wondheling: wondverband van zijderupsen

Workshop

Tijdens deze workshop leren de leerlingen hoe de twee biopolymeren in zijde (fibroïne en sericine) kunnen worden gescheiden van elkaar, hoe ze kunnen gemodificeerd worden via organische chemie om dan bij een finaal materiaal uit te komen dat gebaseerd is op sericine en kan worden omgezet in een wondverband.

Lees meer

Chemie Academie - Verzeping van boter

Workshop

Tijdens deze workshop voeren de leerlingen per twee een verzeping uit van boter. De gebruikte technieken tijdens deze basische hydrolyse zijn refluxen, destilleren en filtreren met de buchnerfilter. Verder vergelijken de leerlingen de invloed van hard water op zeep en detergent.

Lees meer

Chemie Academie - Waar komt de unieke geur en smaak van citrusvruchten vandaan?

Workshop

Chromatografie is een analytische techniek die zich focust op de scheiding en analyse van moleculen. Deze techniek is noodzakelijk voor accurate analyse en identificatie van complexe mengsels. In deze workshop demonstreren we het belang van gaschromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie.

Lees meer

Chemie in de klas: demonstratieproeven voor de tweede en derde graad

Nascholing

In deze nascholing bieden we je een reeks demonstratieproeven aan, gericht op de 2de en 3de graad secundair onderwijs, die in het verleden hun waarde in de chemieles hebben bewezen. Na een korte inleiding voer je zelf enkele geselecteerde experimenten uit.

Lees meer

China: Een inleiding

Les-lezing

De interactieve lezingen ‘China: Een inleiding’ brengen basiskennis over China naar middelbare scholen. In overleg met de leerkracht worden verschillende aspecten van China – een land dat een steeds grotere rol speelt in de hedendaagse mondiale wereld – geïntroduceerd.

Lees meer

Climate Detectives

Online

Via dit schoolproject worden leerlingenteams geholpen door beroepswetenschappers die bezig zijn met het klimaat of met aardobservatie vanuit de ruimte. De leerlingen gaan online met de wetenschappers in gesprek en ontvangen geschreven feedback op hun werk. Dit zorgt voor heel wat goede raad en inspiratie.

Lees meer

Coalitievorming

Workshop

België brak ooit het wereldrecord regeringsvormen. Waarom is het zo moeilijk om een regering te vormen? In deze workshop leren je leerlingen hoe partijen met uiteenlopende visies compromissen sluiten en samen een regering op poten zetten. Starten doen we met enkele basisregels.

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie
Prijs