Terug naar activiteiten

Chemie Academie - Waar komt de unieke geur en smaak van citrusvruchten vandaan?

citrus
Workshop
STEM

Chromatografie, of de chemie van scheiding, is een analytische techniek die zich focust op de mogelijkheid tot scheiding en analyse van moleculen. Deze techniek wordt gebruikt voor zowel opzuivering als analyse en identificatie van allerhande complexe mengsels. Scheiding van alle moleculen in deze mengsels is nodig voor accurate identificatie. Geen enkele techniek laat toe om in één analyse alle vragen die zulke complexe mengsels oproepen te beantwoorden, maar het quasi perfecte huwelijk tussen gaschromatografie (GC) en massaspectrometrie (MS) brengt de wetenschapper hierin toch al aardig op weg. In deze workshop zetten we de mogelijkheden en achterliggende werking van GC-MS uiteen aan de hand van analyse van citrusvruchten. Hierbij volgen leerlingen de volledige procedure vanaf monstervoorbereiding tot data-analyse om zo te bepalen welke stoffen aanleiding geven tot de specifieke geur en smaak in citrusvruchten. 


Doelgroep: Secundair onderwijs (ASO/TSO): laatstejaars – wetenschappelijk georiënteerde richting 

Periode: Donderdag 18 en vrijdag 19 januari 2024

Materialen: Deelnemers brengen een labojas en labobril mee.

Locatie: Campus Sterre (S4) - Gent

Voor wie

12 leerlingen

Duur

halve dag

Prijs

gratis