Chromatografie, of de chemie van scheiding, is een analytische techniek die zich focust op de mogelijkheid tot scheiding en analyse van moleculen. Deze techniek wordt gebruikt voor zowel opzuivering als analyse en identificatie van allerhande complexe mengsels. Scheiding van alle moleculen in deze mengsels is nodig voor accurate identificatie. Geen enkele techniek laat toe om in één analyse alle vragen die zulke complexe mengsels oproepen te beantwoorden, maar het quasi perfecte huwelijk tussen gaschromatografie (GC) en massaspectrometrie (MS) brengt de wetenschapper hierin toch al aardig op weg. In deze workshop zetten we de mogelijkheden en achterliggende werking van GC-MS uiteen aan de hand van analyse van citrusvruchten. Hierbij volgen leerlingen de volledige procedure vanaf monstervoorbereiding tot data-analyse om zo te bepalen welke stoffen aanleiding geven tot de specifieke geur en smaak in citrusvruchten.
Doelgroep: Secundair onderwijs (ASO/TSO): laatstejaars – wetenschappelijk georiënteerde richting
Periode: Donderdag 16 en vrijdag 17 januari 2025
Materialen: Deelnemers brengen een labojas en labobril mee.
Locatie: Campus Sterre (S4) - Gent
Doelgroep: Leerlingen
Voor wie
12 leerlingen
Duur
halve dag
Prijs
gratis