26 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

Activerende werkvormen in de lessen chemie

Nascholing

Activerende werkvormen zijn een voorbeeld van didactische werkvormen die het begeleid zelfstandig leren bij de leerling concreet vorm geven. In deze nascholing voor leerkrachten besteden we aandacht aan het invoeren van activerende werkvormen in de lessen chemie, zowel voor de 2de als voor de 3de graad.

Lees meer

Bacteriën als opruimers van ons afval

Les-lezing

Bacteriën zetten dood organisch materiaal om in voedingsstoffen voor planten, maar ook voor dieren. Ze zijn m.a.w. de afvalverwerkers van de natuur! De presentatie toont de leerlingen hoe biotechnologen dat microscopisch werkvolkje inzetten in uiteenlopende milieubiotechnologische toepassingen.

Lees meer

Chemie Academie - 3D-printing van biodegradeerbare polymeren voor botweefselherstel

Workshop

Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen inzicht in zowel de wereld van VAM, DLP en 2PP 3D-printing, gebaseerd op polyester materialen, als de biodegradatie van esterverbindingen. We demonstreren hoe we de 3D-printers gebruiken en hebben het over de voorafgaande karakterisatie en optimalisatie van de polymeren.

Lees meer

Chemie Academie - Kunststoffen: bijzondere materialen met een variëteit aan toepassingen

Workshop

In deze workshop maken de leerlingen een recycleerbaar thermoset materiaal en recycleren ze het thermisch via een pers. Ze mogen ook testjes doen met andere kunststoffen zoals polyurethaan, nylon en geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) … Zo mogen de leerlingen bv. zelf nylon en piepschuim maken.

Lees meer

Chemie Academie - Lanthaniden: chemische elementen identificeren aan de hand van hun luminescentie

Workshop

De lanthaniden zijn cruciale elementen voor de moderne technologie, bv. voor leds en displays. In deze workshop verkennen de leerlingen luminescerende materialen en identificeren en karakteriseren ze elementen aan de hand van hun spectroscopische eigenschappen en elektronenmicroscopie.

Lees meer

Chemie Academie - peptidehydrogels en geneesmiddelen

Workshop

Ons lichaam bestaat uit wel tienduizend eiwitten, opgebouwd uit kleinere aminozuren. Wij gaan deze bouwstenen samen koppelen tot een peptide. In de workshop leren de leerlingen vaste fase peptidesynthese en peptide-hydrogels kennen. Ze maken zelf een hydrogel en bestuderen migratie van stoffen uit de gel.

Lees meer

Chemie Academie - Sulfietbepaling in wijn

Workshop

Tijdens deze workshop onderzoeken de leerlingen of verschillende stalen witte wijn voldoen aan de normen voor sulfietgehalte opgelegd door de overheid. We maken gebruik van chemische analyse, meer bepaald redoxtitratie, voor de kwantitatieve bepaling van de aanwezige sulfieten.

Lees meer

Chemie Academie - Synthese van aspirine

Workshop

In deze workshop synthetiseren de leerlingen per twee aspirine door de verestering van salicylzuur en azijnzuuranhydride. Na opzuiveren controleren ze de zuiverheid van de zelfgemaakte aspirine via een kleurtest. 

Lees meer

Chemie Academie - Van rups tot wondheling: wondverband van zijderupsen

Workshop

Tijdens deze workshop leren de leerlingen hoe de twee biopolymeren in zijde (fibroïne en sericine) kunnen worden gescheiden van elkaar, hoe ze kunnen gemodificeerd worden via organische chemie om dan bij een finaal materiaal uit te komen dat gebaseerd is op sericine en kan worden omgezet in een wondverband.

Lees meer

Chemie Academie - Verzeping van boter

Workshop

Tijdens deze workshop voeren de leerlingen per twee een verzeping uit van boter. De gebruikte technieken tijdens deze basische hydrolyse zijn refluxen, destilleren en filtreren met de buchnerfilter. Verder vergelijken de leerlingen de invloed van hard water op zeep en detergent.

Lees meer

Chemie Academie - Waar komt de unieke geur en smaak van citrusvruchten vandaan?

Workshop

Chromatografie is een analytische techniek die zich focust op de scheiding en analyse van moleculen. Deze techniek is noodzakelijk voor accurate analyse en identificatie van complexe mengsels. In deze workshop demonstreren we het belang van gaschromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie.

Lees meer

Chemie in de klas: demonstratieproeven voor de tweede en derde graad

Nascholing

In deze nascholing bieden we je een reeks demonstratieproeven aan, gericht op de 2de en 3de graad secundair onderwijs, die in het verleden hun waarde in de chemieles hebben bewezen. Na een korte inleiding voer je zelf enkele geselecteerde experimenten uit.

Lees meer

Cursuscruisen

Bezoek

Aan de faculteit Wetenschappen kunnen laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs cursuscruisen in de opleidingen Wiskunde, Fysica & Sterrenkunde, Informatica, Chemie, Biologie, Biochemie & Biotechnologie, Geologie en Geografie & Geomatica.

Lees meer

De Wondere Wereld van Chemie

Workshop

In deze workshop maken we de leerlingen enthousiast over wetenschappen en chemie. We tonen op een eenvoudige (en vaak spectaculaire) wijze een aantal chemische concepten en laten ook de leerlingen zelf aan de slag gaan met enkele experimenten.

Lees meer

Glaasje vol? Ga ermee rijden!

Workshop

Welke alternatieven bestaan er voor ruwe aardolie als grondstof voor brandstoffen en chemicaliën? In deze workshop belichten we er alvast twee, nl. cellulose en plantaardige oliën. Daaruit maken we bio-ethanol (via vergisting) en biodiesel (via transesterificatie) die we testen in een gloeimotor.

Lees meer

Hoe giftig is de appel van Sneeuwwitje?

Workshop

Deze workshop nodigt leerlingen uit om een chemisch labo te volgen bij de onderzoeksgroep Fytofarmacie. Ze analyseren per twee een zelf meegebrachte appel op de aanwezigheid van residu's van bestrijdingsmiddelen.

Lees meer

Ik heb een vraag

Online

'Ik heb een vraag' is een vraagbaak voor een breed publiek met vragen over wetenschap en technologie. Wie op zoek is naar wetenschappelijke informatie op het internet, maar verloren raakt in het doolhof van websites, of niet zeker is van de betrouwbaarheid van de gevonden informatie, zit hier goed!

Lees meer

Introductiefilmpjes rond groene chemie en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen (Engelstalig)

Online

Via een aantal korte filmpjes maken de leerlingen kennis met de algemene principes en de brede concepten rond bioraffinaderijen en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor niet-voedingstoepassingen.

Lees meer

Junior Olympiade Natuurwetenschappen

Wedstrijd

De Junior Olympiade Natuurwetenschappen richt zich tot jongeren uit de tweede graad secundair onderwijs die aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica en/of natuurwetenschappen in hun lespakket hebben. Het doel is om leerlingen warm te maken voor wetenschappen. 

Lees meer

Knappe Koppen

Workshop

Elk jaar in januari – tijdens de examenperiode van de studenten – organiseren de ingenieursopleidingen aan de UGent Campus Kortrijk een week vol boeiende workshops. Verschillende STEM-thema's die aansluiten bij jouw les fysica, chemie, biologie of elektriciteit komen die week aan bod.

Lees meer

Maak kennis met de biologie van moleculen

Workshop

Benieuwd naar wat onderzoekers doen in een lab moleculaire biologie en biotechnologie? Hoe draagt onderzoek bij tot een betere geneeskunde? Op deze en andere vragen krijgen de leerlingen een antwoord tijdens de inleidende les van deze workshop. Aansluitend is er een praktisch gedeelte.

Lees meer

Scheiden in de scheikunde: Laboschaal?

Workshop

Naast chemische reactie is een van de belangrijkste processen in de chemische industrie het scheiden van grondstoffen, tussenproducten en verbruiksproducten tot de gewenste zuiverheid. De leerlingen maken kennis met twee scheidingstechnieken: destillatie en gasabsorptie. 

Lees meer

Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen

Wedstrijd

Aan deze ‘Olympische' wedstrijden kunnen leerlingen uit de derde graad deelnemen die in hun lessenpakket aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica hebben. Het doel is hen te motiveren om zich verder te verdiepen in de wetenschappen. De besten nemen deel aan de internationale olympiades.

Lees meer

Vlaamse STEM Olympiade Junior

Wedstrijd

De Vlaamse STEM Olympiade Junior laat leerlingen uit het vijfde en zesde jaar basisonderwijs hun STEM-talent ontdekken en wakkert hun belangstelling voor STEM aan. Domeinen die aan bod komen: biotechnologie, bouw, chemie, elektriciteit, elektronica, informatica, mechanica en technisch tekenen.

Lees meer

Vlaamse STEM Olympiade Youth

Wedstrijd

De Vlaamse STEM Olympiade Youth laat jongeren uit de eerste graad secundair onderwijs hun talent voor STEM ontdekken. Deze wedstrijd wil de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen en jongeren stimuleren om te kiezen voor een STEM-opleiding.

Lees meer

Workshop toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts

Workshop

Deze workshop richt zich tot leerlingen die willen deelnemen aan het toelatingsexamen arts, tandarts of dierenarts en zich hierop goed willen voorbereiden. We bekijken samen examenvragen van de voorbije jaren. De leerlingen krijgen inzicht in de oplossingsstrategieën en gaan zelf aan de slag met het onderdeel ‘kennis en inzicht in de wetenschappen’ (KIW).      

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie
Prijs