119 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

'Bijt je daar maar eens op vast': wat tanden ons allemaal kunnen vertellen

Workshop

In deze workshop met museumbezoek ontrafelen we op een interactieve manier wat tanden, kaken en schedels van dieren vertellen over het voedingspatroon, de eet- en leefgewoonten en de leeftijd van de klassieke huisdieren en in het wild levende zoogdieren.

Lees meer

'Parli italiano?'

Workshop

De afdeling Italiaans van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie biedt leerlingen een workshop aan waarin ze bewuster worden van de overeenkomsten tussen Italiaans en Nederlands, en zich voorbereiden op een eerste gesprek in het Italiaans.

Lees meer

'Sex-in-the-dish': een wervelende cocktail van eicellen en sperma in de proefbuis

Workshop

Aan de faculteit Diergeneeskunde worden embryo’s van paarden en runderen routinematig gekweekt en ingevroren. We leggen kort uit hoe eicellen rijpen en hoe sperma wordt klaargemaakt om te bevruchten. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. 

Lees meer

5 guided tours over etnische diversiteit

Workshop

Re:flex bestaat uit 5 korte digitale workshops die onderwijsprofessionals (in spe) helpen om nieuwe reflexen te installeren rond etnische diversiteit in de klas.    

Lees meer

A, B, C, D ... aan jou de keuze

Workshop

Leerlingen maken kennis met een ‘echte’ examensituatie op universitair niveau. Ze krijgen tijdens de interactieve workshop 20 representatieve meerkeuzevragen, waarbij uitgebreid wordt ingegaan op de antwoorden en de correcte (studie)vaardigheden.

Lees meer

Aan de slag met diversiteit

Workshop

Het Steunpunt Diversiteit en Leren voert al jarenlang onderzoek naar wat leerkrachten doen en kunnen doen om de diversiteit in hun dagelijkse klaspraktijk te benutten. In deze workshop voeren we een eerlijk en constructief gesprek met leerkrachten over hoe ze kunnen omgaan met diversiteit.

Lees meer

Aan de slag met fossielen: Paleontoloog voor één dag

Workshop

Wat zijn fossielen en hoe zijn ze ontstaan? In deze workshop ontdekken de deelnemers wat het werk van een paleontoloog inhoudt. Na een korte inleiding gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met een reeks echte fossielen, van koralen en trilobieten tot botten en mammoetschedels.

Lees meer

Academisch taalgebruik: een eerste kennismaking

Workshop

Wil je je leerlingen een voorsmaakje geven van academisch taalgebruik? Deze workshop laat hen kennismaken met (vak)jargon en de typische academische stijl. Aan de hand van voorbeelden, filmpjes en opdrachten testen ze hun lees-, luister- en notitievaardigheid.

Lees meer

Afrikaanse talen en culturen aan de universiteit: stap binnen in een nieuwe wereld!

Workshop

Onbekend maakt onbemind! Veel leerlingen hebben belangstelling voor andere culturen maar weten niet dat je Afrikaanse talen en culturen kan studeren aan de universiteit. Deze workshop geeft een goed beeld van de veelzijdige studie van Afrikaanse talen en culturen met haar verschillende vakgebieden.

Lees meer

Ahlan wa sahlan! Arabisch schrijven en spreken: één taal?

Workshop

De leerlingen maken kennis met de oorsprong van het Arabisch en de link met cultuur en religie. Verder gaan we in deze workshop op een interactieve manier aan de slag met de vier vaardigheden.

Lees meer

Biologische strijders

Workshop

In de Plantentuin bestrijden we plaagdieren zoals bladluizen en witte vliegen met roofinsecten. Deze duurzame aanpak vermindert de nood aan pesticiden. In deze workshop (onder)zoeken leerlingen plaagdieren in de botanische tuin.

Lees meer

Bouw een robot in de klas!

Workshop

Een schilder kan een meesterwerk creëren door met precisie zijn penseel over het doek te laten glijden. Maar, moet die schilder altijd een mens zijn? Kunnen we een robot bouwen die net hetzelfde doet? Jazeker! Laat je leerlingen in deze workshop ontdekken hoe ze een artbot bouwen en programmeren.

Lees meer

Bouw een spirograaf en ontdek de magie van machinebouw!

Workshop

Met een spirograaf maak je de meest verbazingwekkende tekeningen. In deze workshop bestuderen de leerlingen de techniek en wiskunde achter deze magische machine en gaan ze vervolgens echt aan de slag met pen en papier!

Lees meer

Bouw je eigen elektrische motor

Workshop

In de workshop bouwen de leerlingen zelf de eerste elektromotor na met een eenvoudige AA-batterij en een stukje koperdraad. Ze krijgen wat achtergrondinformatie i.v.m. elektromagnetisme en we demonstreren een aantal andere opstellingen die hiermee verband houden (bv. een magnetisch kanon).

Lees meer

Brede school, children’s zone, vensterschool. Allemaal hetzelfde?

Workshop

In deze workshop bekijken we samen met schoolteams hoe breed ze al zijn en gaan we via interessante bestaande initiatieven op zoek naar inspiratie in de buurt of ver daarbuiten om maximale ontwikkelingskansen voor leerlingen te creëren.

Lees meer

Chemie Academie - 3D-printing van biodegradeerbare polymeren voor botweefselherstel

Workshop

Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen inzicht in zowel de wereld van VAM, DLP en 2PP 3D-printing, gebaseerd op polyester materialen, als de biodegradatie van esterverbindingen. We demonstreren hoe we de 3D-printers gebruiken en hebben het over de voorafgaande karakterisatie en optimalisatie van de polymeren.

Lees meer

Chemie Academie - De wonderlijke wereld van nanokristallen

Workshop

Tijdens deze workshop maken de leerlingen kennis met het uitvoeren van een quantum dot-synthese. Hoe je kan zorgen dat de quantum dots zich gedragen als een oplossing in plaats van als een vaste stof? En hoe kan je de quantum dots zien met behulp van onder andere een elektronenmicroscoop?

Lees meer

Chemie Academie - Katalysatoren: hulpstoffen voor duurzame reacties

Workshop

In deze workshop leggen we uit waarom katalysatoren zo belangrijk zijn en tonen we er enkele toepassingen van. We nemen de leerlingen ook mee in de practicumzaal en laten hen daar enkele eenvoudige proefjes uitvoeren die op eenvoudige manier de werking van een katalysator illustreren.

Lees meer

Chemie Academie - Kunststoffen: bijzondere materialen met een variëteit aan toepassingen

Workshop

In deze workshop maken de leerlingen een recycleerbaar thermoset materiaal en recycleren ze het thermisch via een pers. Ze mogen ook testjes doen met andere kunststoffen zoals polyurethaan, nylon en geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) … Zo mogen de leerlingen bv. zelf nylon en piepschuim maken.

Lees meer

Chemie Academie - peptidehydrogels en geneesmiddelen

Workshop

Ons lichaam bestaat uit wel tienduizend eiwitten, opgebouwd uit kleinere aminozuren. Wij gaan deze bouwstenen samen koppelen tot een peptide. In de workshop leren de leerlingen vaste fase peptidesynthese en peptide-hydrogels kennen. Ze maken zelf een hydrogel en bestuderen migratie van stoffen uit de gel.

Lees meer

Chemie Academie - Sulfietbepaling in wijn

Workshop

Tijdens deze workshop onderzoeken de leerlingen of verschillende stalen witte wijn voldoen aan de normen voor sulfietgehalte opgelegd door de overheid. We maken gebruik van chemische analyse, meer bepaald redoxtitratie, voor de kwantitatieve bepaling van de aanwezige sulfieten.

Lees meer

Chemie Academie - Synthese van aspirine

Workshop

In deze workshop synthetiseren de leerlingen per twee aspirine door de verestering van salicylzuur en azijnzuuranhydride. Na opzuiveren controleren ze de zuiverheid van de zelfgemaakte aspirine via een kleurtest. 

Lees meer

Chemie Academie - Synthese van goud-nanodeeltjes voor fototherapie

Workshop

In deze workshop gaan we in op de synthese en karakterisatie van goud-nanodeeltjes. De leerlingen krijgen de kans om een schlenk line synthese en de bijhorende karakterisatie met UV-VIS-spectroscopie en TEM-microscopie interactief te volgen. Algemene begrippen en concepten bespreken we tijdens de workshop.

Lees meer

Chemie Academie - Van rups tot wondheling: wondverband van zijderupsen

Workshop

Tijdens deze workshop leren de leerlingen hoe de twee biopolymeren in zijde (fibroïne en sericine) kunnen worden gescheiden van elkaar, hoe ze kunnen gemodificeerd worden via organische chemie om dan bij een finaal materiaal uit te komen dat gebaseerd is op sericine en kan worden omgezet in een wondverband.

Lees meer

Chemie Academie - Verzeping van boter

Workshop

Tijdens deze workshop voeren de leerlingen per twee een verzeping uit van boter. De gebruikte technieken tijdens deze basische hydrolyse zijn refluxen, destilleren en filtreren met de buchnerfilter. Verder vergelijken de leerlingen de invloed van hard water op zeep en detergent.

Lees meer

Chemie Academie - Waar komt de unieke geur en smaak van citrusvruchten vandaan?

Workshop

Chromatografie is een analytische techniek die zich focust op de scheiding en analyse van moleculen. Deze techniek is noodzakelijk voor accurate analyse en identificatie van complexe mengsels. In deze workshop demonstreren we het belang van gaschromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie.

Lees meer

Coalitievorming

Workshop

België brak ooit het wereldrecord regeringsvormen. Waarom is het zo moeilijk om een regering te vormen? In deze workshop leren je leerlingen hoe partijen met uiteenlopende visies compromissen sluiten en samen een regering op poten zetten. Starten doen we met enkele basisregels.

Lees meer

CORONA-kick: Tools tegen negatieve gevoelens

Workshop

De adolescentie is een moeilijke periode waarin veel negatieve emoties worden ervaren. Het coronavirus kan zorgen voor extra negativiteit waardoor veel jongeren last hebben van een dip. In onze workshop geven we jongeren allerlei tips om zich goed te voelen en in balans te zijn.

Lees meer

De elektrische motor als werkpaard van de industrie

Workshop

Tijdens deze workshop leren de leerlingen op didactische motorsets de asynchrone motor en de werking ervan kennen door enkele motorkarakteristieken concreet op te meten. Vervolgens bezoeken de leerlingen een aantal labo-opstellingen waarbij deze motoren worden ingezet in echte machines.

Lees meer

De wereld van kristallen en mineralen

Workshop

Waarom schitteren kristallen? Hoe komen ze aan die mooie kleuren en perfect geometrische vormen? We kijken dieper naar de bouw van kristallen en mineralen. Na een korte inleiding door de prof gidsen assistenten de leerlingen door een collectie mineralen die ze zelf beschrijven en determineren.  

Lees meer

De wereld van middeleeuws-Griekse manuscripten

Workshop

Na deze workshop zullen je leerlingen in staat zijn om eenvoudige Griekse manuscripten te ontcijferen. Zo duiken ze als echte vorsers in de authentieke vorm van een antieke tekst. En steken ze onderweg wat op over de wereld van de middeleeuwse scribent!

Lees meer

De Wondere Wereld van Chemie

Workshop

In deze workshop maken we de leerlingen enthousiast over wetenschappen en chemie. We tonen op een eenvoudige (en vaak spectaculaire) wijze een aantal chemische concepten en laten ook de leerlingen zelf aan de slag gaan met enkele experimenten.

Lees meer

DNA-diagnostiek bij dieren

Workshop

Tijdens deze workshop voert iedere leerling integraal twee DNA-testen uit: een geslachtsbepaling van een vogel (op basis van zijn pluimpjes), en de identificatie van een variant die coördinatiestoornissen veroorzaakt bij een Mechelse herder (op basis van zijn bloed).

Lees meer

Een accent is niet zomaar een accent. Over taalvariatie en de beoordeling van taalvariatie in Vlaanderen

Workshop

In deze workshop gaan we samen met leerlingen secundair onderwijs derde graad in op variatie in het gesproken Nederlands in Vlaanderen en de manier waarop die een invloed heeft op hoe we anderen percipiëren.

Lees meer

Evaluatie van meertalige leerlingen in de praktijk

Workshop

Je differentieert en evalueert op een brede manier. Blijkt dat toch nog niet genoeg te zijn voor de meertalige leerlingen in je klas? In deze workshop krijg je inzicht in het taalverwervingsproces van leerlingen en leer je onder andere hoe je competenties van meertalige leerlingen in kaart kan brengen.

Lees meer

evaLuEREN

Workshop

Er gaat zoveel tijd naar evaluatie in onderwijs. Die tijd kan dan maar beter nuttig besteed worden aan het leerproces van leerlingen. In deze workshop krijgen leerkrachten zicht op wat volgens onderzoeksliteratuur belangrijk is en wat werkt om meer te leren uit evalueren.

Lees meer

Food for the future

Workshop

Onze wereldbevolking neemt genadeloos toe terwijl de voedselproductie een grote impact heeft op onze aarde. Hoe lossen we dit op? Tijdens deze workshop denken we samen met de leerlingen na over het eten van de toekomst.

Lees meer

Fractaal

Workshop

Tijdens de workshop mogen de leerlingen zelf aan de slag met de computer. Ze krijgen een supersnelle inleiding tot programmeren (in Python) en proberen een Mandelbrot-fractaal op het scherm te toveren. En passant krijgen ze meer informatie over complexe getallen, coördinaten, dynamische systemen en dimensies.

Lees meer

Glaasje vol? Ga ermee rijden!

Workshop

Welke alternatieven bestaan er voor ruwe aardolie als grondstof voor brandstoffen en chemicaliën? In deze workshop belichten we er alvast twee, nl. cellulose en plantaardige oliën. Daaruit maken we bio-ethanol (via vergisting) en biodiesel (via transesterificatie) die we testen in een gloeimotor.

Lees meer

Grammatica: dwangbuis of toolkit? Over variatie en creativiteit in de Nederlandse grammatica

Workshop

De grammatica van het Nederlands is geen ‘keurslijf’ maar een ‘toolkit’. We laten zien hoeveel variatie er in de grammatica zit en hoe creatief taalgebruikers omspringen met allerlei grammaticale constructies. De leerlingen gaan ook zelf op zoek naar creatieve voorbeelden in een taalkundig corpus.

Lees meer

Gymnastique de l’écriture. L’apprentissage de la persuasion dans l’Antiquité (Franstalige workshop)

Workshop

Ce workshop présente les fondements du système pédagogique antique et l’importance accordée dans ce système à l’usage persuasif de la parole ; il propose ensuite la pratique d’exercices tirés des progymnasmata (une série d’exercice d’écriture), notamment l’éloge, le blâme, la réfutation et la proposition de loi.

Lees meer

Hoe giftig is de appel van Sneeuwwitje?

Workshop

Deze workshop nodigt leerlingen uit om een chemisch labo te volgen bij de onderzoeksgroep Fytofarmacie. Ze analyseren per twee een zelf meegebrachte appel op de aanwezigheid van residu's van bestrijdingsmiddelen.

Lees meer

Hoe snel en adequaat neem jij een vertaalbeslissing?

Workshop

In deze workshop doen de leerlingen een proef die de snelheid en accuraatheid van hun vertalingen van Engelse zinnen in het Nederlands zal meten. De leerlingen analyseren en vergelijken de resultaten van een medeleerling met die van studenten uit de opleidingen van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie.

Lees meer

Hoe voorspelbaar is jouw taal?

Workshop

In deze workshop ontdekken leerlingen uit de derde graad hoe taal varieert tussen sociale groepen en leren ze hoe je een sociolinguïstisch onderzoek kan opzetten om die variatie in kaart te brengen.

Lees meer

Indische manuscripten

Workshop

Deze workshop voor leerlingen en leerkrachten geeft een inleiding in de Indische manuscripten! Die behandelen verschillende onderwerpen, van literatuur, filosofie, religieuze tractaten tot traditionele wetenschappen, in het bijzonder in het Sanskrit, maar ook in andere talen zoals Tamil, Hindi, Perzisch …

Lees meer

Inspector Mouse

Workshop

Zowel DNA als omgeving bepalen onze vatbaarheid voor ziektes. In deze workshop maken de leerlingen kennis met basistechnieken uit de biotechnologie. Ze speuren naar de zieke muis door zelf een DNA-profiel op te stellen, ontstekingscellen te isoleren en met een microscoop weefsel te bekijken. 

Lees meer

Introductieles Bosnisch, Kroatisch & Servisch. Drie varianten, één taal in het hart van de Balkan

Workshop

Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met het cyrillisch schrift en leren ze in een mum van tijd eenvoudige zinnen in het Bosnisch-Kroatisch-Servisch lezen en gebruiken. Nadien ontdekken de leerlingen via videofragmenten de regio, haar geschiedenis, cultuur en zelfs eetcultuur.

Lees meer

Introductieles Bulgaars: ‘Ja’ schudden en ‘nee’ knikken

Workshop

Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met het cyrillisch alfabet en leren ze wat alledaagse Bulgaarse woorden en uitdrukkingen. Ook krijgen ze een introductie tot de culturele, historische en taalkundige context van de Bulgaren via videoclips en audiomateriaal.

Lees meer

Introductieles Chinees – Dat is (geen) Chinees voor mij!

Workshop

Via audiovisueel materiaal verschaft deze workshop leerlingen inzicht in diverse aspecten van het Chinees. Naast een algemene inleiding in de belangrijkste cultuurhistorische en linguïstische aspecten van het Chinees nemen de leerlingen ook actief deel door Chinees te spreken en te schrijven.

Lees meer

Introductieles Oudgrieks

Workshop

Hoe ziet het Oudgriekse alfabet er eigenlijk uit? En welke sporen van het Grieks vinden we nog in het Nederlands? In deze speelse les maak je op een leuke manier kennis met dit mysterieuze alfabet, zowel door te schrijven als te spreken.         

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie