114 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

#reclame: De wondere wereld van influencermarketing

Workshop

Steeds meer merken doen een beroep op influencers om promotie te maken voor hun producten via sociale media. Deze nieuwe marketingstrategie, ook wel influencermarketing genaamd, blijkt niet alleen erg effectief te zijn, maar ook efficiënt. 

Lees meer

'Bijt je daar maar eens op vast': wat tanden ons allemaal kunnen vertellen

Workshop

In deze workshop met museumbezoek ontrafelen we op een interactieve manier wat tanden, kaken en schedels van dieren vertellen over het voedingspatroon, de eet- en leefgewoonten en de leeftijd van de klassieke huisdieren en in het wild levende zoogdieren.

Lees meer

'Parli italiano?'

Workshop

De afdeling Italiaans van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie biedt leerlingen een workshop aan waarin ze bewuster worden van de overeenkomsten tussen Italiaans en Nederlands, en zich voorbereiden op een eerste gesprek in het Italiaans.

Lees meer

'Sex-in-the-dish': een wervelende cocktail van eicellen en sperma in de proefbuis

Workshop

Aan de faculteit Diergeneeskunde worden embryo’s van paarden en runderen routinematig gekweekt en ingevroren. We leggen kort uit hoe eicellen rijpen en hoe sperma wordt klaargemaakt om te bevruchten. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. 

Lees meer

1 oog, 2 ogen, duizenden ogen! Wat kunnen we ermee?

Workshop

In IDLab’s Video Lab combineren we wat we weten uit de biologie en de wiskunde om de resolutie van ons oog te berekenen. We komen te weten hoe 3D-films werken. A.d.h.v. een light field camera illustreren we wat het effect is op ons dieptezicht indien we zouden beschikken over duizenden ogen. 

Lees meer

A, B, C, D ... aan jou de keuze

Workshop

Leerlingen maken kennis met een ‘echte’ examensituatie op universitair niveau. Ze krijgen tijdens de interactieve workshop 20 representatieve meerkeuzevragen, waarbij uitgebreid wordt ingegaan op de antwoorden en de correcte (studie)vaardigheden.

Lees meer

Aan de slag met diversiteit

Workshop

Het Steunpunt Diversiteit en Leren voert al jarenlang onderzoek naar wat leerkrachten doen en kunnen doen om de diversiteit in hun dagelijkse klaspraktijk te benutten. In deze workshop voeren we een eerlijk en constructief gesprek met leerkrachten over hoe ze kunnen omgaan met diversiteit.

Lees meer

Aan de slag met fossielen: Paleontoloog voor één dag

Workshop

Wat zijn fossielen en hoe zijn ze ontstaan? In deze workshop ontdekken de deelnemers wat het werk van een paleontoloog inhoudt. Na een korte inleiding gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met een reeks echte fossielen, van koralen en trilobieten tot botten en mammoetschedels.

Lees meer

Academisch taalgebruik: een eerste kennismaking

Workshop

Wil je je leerlingen een voorsmaakje geven van academisch taalgebruik? Deze workshop laat hen kennismaken met (vak)jargon en de typische academische stijl. Aan de hand van voorbeelden, filmpjes en opdrachten testen ze hun lees-, luister- en notitievaardigheid.

Lees meer

Afrikaanse talen en culturen aan de universiteit: stap binnen in een nieuwe wereld!

Workshop

Onbekend maakt onbemind! Veel leerlingen hebben belangstelling voor andere culturen maar weten niet dat je Afrikaanse talen en culturen kan studeren aan de universiteit. Deze workshop geeft een goed beeld van de veelzijdige studie van Afrikaanse talen en culturen met haar verschillende vakgebieden.

Lees meer

Beoordeling van politieke kandidaten

Workshop

Hoe percipiëren en beoordelen kiezers politieke kandidaten? We leren het aan de hand van een kort experiment, een kritische reflectie en een nabespreking. Tijdens de workshop op de campus beoordelen de leerlingen een aantal fictieve politieke kandidaten op verschillende vlakken.

Lees meer

Biologische strijders

Workshop

In de Plantentuin bestrijden we plaagdieren zoals bladluizen en witte vliegen met roofinsecten. Deze duurzame aanpak vermindert de nood aan pesticiden. In deze workshop (onder)zoeken leerlingen plaagdieren in de botanische tuin.

Lees meer

Bouw een robot in de klas!

Workshop

Een schilder kan een meesterwerk creëren door met precisie zijn penseel over het doek te laten glijden. Maar, moet die schilder altijd een mens zijn? Kunnen we een robot bouwen die net hetzelfde doet? Jazeker! Laat je leerlingen in deze workshop ontdekken hoe ze een artbot bouwen en programmeren.

Lees meer

Bouw je eigen elektrische motor

Workshop

In de workshop bouwen de leerlingen zelf de eerste elektromotor na met een eenvoudige AA-batterij en een stukje koperdraad. Ze krijgen wat achtergrondinformatie i.v.m. elektromagnetisme en we demonstreren een aantal andere opstellingen die hiermee verband houden (bv. een magnetisch kanon).

Lees meer

Brede school, children’s zone, vensterschool. Allemaal hetzelfde?

Workshop

In deze workshop bekijken we samen met schoolteams hoe breed ze al zijn en gaan we via interessante bestaande initiatieven op zoek naar inspiratie in de buurt of ver daarbuiten om maximale ontwikkelingskansen voor leerlingen te creëren.

Lees meer

Chemistry Academy

Workshop

Aan de hand van vier interactieve workshops komen de leerlingen in contact met verschillende chemische aspecten en toepassingen.

Lees meer

Coalitievorming

Workshop

België brak ooit het wereldrecord regeringsvormen. Waarom is het zo moeilijk om een regering te vormen? In deze workshop leren je leerlingen hoe partijen met uiteenlopende visies compromissen sluiten en samen een regering op poten zetten. Starten doen we met enkele basisregels.

Lees meer

CORONA-kick: Tools tegen negatieve gevoelens

Workshop

De adolescentie is een moeilijke periode waarin veel negatieve emoties worden ervaren. Het coronavirus kan zorgen voor extra negativiteit waardoor veel jongeren last hebben van een dip. In onze workshop geven we jongeren allerlei tips om zich goed te voelen en in balans te zijn.

Lees meer

De elektrische motor als werkpaard van de industrie

Workshop

Tijdens deze workshop leren de leerlingen op didactische motorsets de asynchrone motor en de werking ervan kennen door enkele motorkarakteristieken concreet op te meten. Vervolgens bezoeken de leerlingen een aantal labo-opstellingen waarbij deze motoren worden ingezet in echte machines.

Lees meer

De microbiologie van drinkwater en afvalwaterzuivering

Workshop

Micro-organismen zijn op verschillende manieren betrokken in onze watercyclus. Rond dit topic bieden we twee workshops aan, die leerlingen apart of in combinatie met elkaar kunnen volgen: 'Microbiologisch kwaliteitsonderzoek van drinkwater’ en 'Het microscopisch werkvolk van de waterzuivering’.

Lees meer

De perfecte fruitsla: do’s en don’ts!

Workshop

Fruit eten is gezond, toch?! Deze workshop zoomt in op de diverse gezondheidsaspecten van fruit en waarop te letten bij het maken van gezonde keuzes. Als we willen genieten van een lekkere fruitsalade zonder dat deze de pret kan bederven, moeten we een aantal vuistregels respecteren.

Lees meer

De wereld van kristallen en mineralen

Workshop

Waarom schitteren kristallen? Hoe komen ze aan die mooie kleuren en perfect geometrische vormen? We kijken dieper naar de bouw van kristallen en mineralen. Na een korte inleiding door de prof gidsen assistenten de leerlingen door een collectie mineralen die ze zelf beschrijven en determineren.  

Lees meer

DNA-diagnostiek bij dieren

Workshop

Tijdens deze workshop voert iedere leerling integraal twee DNA-testen uit: een geslachtsbepaling van een vogel (op basis van zijn pluimpjes), en de identificatie van een variant die coördinatiestoornissen veroorzaakt bij een Mechelse herder (op basis van zijn bloed).

Lees meer

DO-IT-YOURSELF: maak je eigen pizzakaas!

Workshop

In deze workshop transformeren de leerlingen koemelk om naar mozzarellakaas. Door de melk anders voor te behandelen, kunnen ze de eigenschappen van de kaas veranderen. De leerlingen kwantificeren deze verschillen aan de hand van enkele instrumentele technieken.

Lees meer

Eerlijke handel / Fair Trade

Workshop

Kledij uit Bangladesh, iPhones uit China ... Hoe ethisch is het om die producten te kopen? Met deze workshop willen we de leerlingen bewust maken van de gevolgen voor mens en milieu. Ook leggen we de complexiteit van wereldhandel uit en gaan we op zoek naar manieren om eerlijke handel te stimuleren.

Lees meer

Emotieregulatie trainen in de klas: hoe pak je dat aan?

Workshop

Leerkrachten uit de eerste graad regulier of buitengewoon onderwijs kunnen deelnemen aan een ‘train de trainer’-programma (schooljaar 2022-23), waarin ze door klinisch psychologen worden klaargestoomd om het Boost Camp-programma te implementeren in een of meerdere klassen (schooljaar 2023-24).

Lees meer

Evaluatie van meertalige leerlingen in de praktijk

Workshop

Je differentieert en evalueert op een brede manier. Blijkt dat toch nog niet genoeg te zijn voor de meertalige leerlingen in je klas? In deze workshop krijg je inzicht in het taalverwervingsproces van leerlingen en leer je onder andere hoe je competenties van meertalige leerlingen in kaart kan brengen.

Lees meer

evaLuEREN

Workshop

Er gaat zoveel tijd naar evaluatie in onderwijs. Die tijd kan dan maar beter nuttig besteed worden aan het leerproces van leerlingen. In deze workshop krijgen leerkrachten zicht op wat volgens onderzoeksliteratuur belangrijk is en wat werkt om meer te leren uit evalueren.

Lees meer

Flikker op! Met je zelfgemaakt fietslicht zonder batterijen

Workshop

In deze praktische workshop bekijken we wat de inductiewet van Faraday voor ons betekent in het dagelijks leven en gaan we met deze natuurwet aan de slag in het atelier. De leerlingen bouwen een elektromagnetisch fietslicht, zonder toedoen van enige batterij!

Lees meer

Fractaal

Workshop

Tijdens de workshop mogen de leerlingen zelf aan de slag met de computer. Ze krijgen een supersnelle inleiding tot programmeren (in Python) en proberen een Mandelbrot-fractaal op het scherm te toveren. En passant krijgen ze meer informatie over complexe getallen, coördinaten, dynamische systemen en dimensies.

Lees meer

Glaasje vol? Ga ermee rijden!

Workshop

Welke alternatieven bestaan er voor ruwe aardolie als grondstof voor brandstoffen en chemicaliën? In deze workshop belichten we er alvast twee, nl. cellulose en plantaardige oliën. Daaruit maken we bio-ethanol (via vergisting) en biodiesel (via transesterificatie) die we testen in een gloeimotor.

Lees meer

Groeit chocolade aan de bomen?

Workshop

De leerlingen volgen tijdens een interactieve les de weg van cacaoboon tot chocolade. Elk ingrediënt en elk proces is belangrijk. Luisteren, leren, doen … én proeven! Het komt allemaal aan bod. Ook gaan de leerlingen zelf creatief aan de slag met chocolade.

Lees meer

Hoe giftig is de appel van Sneeuwwitje?

Workshop

Deze workshop nodigt leerlingen uit om een chemisch labo te volgen bij de onderzoeksgroep Fytofarmacie. Ze analyseren per twee een zelf meegebrachte appel op de aanwezigheid van residu's van bestrijdingsmiddelen.

Lees meer

Hoe politici zieltjes winnen

Workshop

In deze workshop stippelen leerlingen zelf de verkiezingscampagne uit voor hun eigen fictieve politieke partij. Ze leren welke overtuigingsmiddelen centraal staan in politieke marketing en retoriek. Kortom: hoe politici zieltjes winnen.

Lees meer

Hoe snel en adequaat neem jij een vertaalbeslissing?

Workshop

In deze workshop doen de leerlingen een proef die de snelheid en accuraatheid van hun vertalingen van Engelse zinnen in het Nederlands zal meten. De leerlingen analyseren en vergelijken de resultaten van een medeleerling met die van studenten uit de opleidingen van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie.

Lees meer

Iedereen reclamewijs, da’s wijs!

Workshop

In deze workshop leren we jongeren om als geïnformeerde consumenten om te gaan met reclame. Verschillende reclamevormen komen aan bod. In een praktische opdracht gaan we aan de slag als influencers. Voor welke producten maak je reclame? Hoe doe je dit op een eerlijke en transparante manier? 

Lees meer

Indische manuscripten

Workshop

Deze workshop voor leerlingen en leerkrachten geeft een inleiding in de Indische manuscripten! Die behandelen verschillende onderwerpen, van literatuur, filosofie, religieuze tractaten tot traditionele wetenschappen, in het bijzonder in het Sanskrit, maar ook in andere talen zoals Tamil, Hindi, Perzisch …

Lees meer

Inleiding tot taaltechnologie en artificiële intelligentie

Workshop

Het doel van deze workshop is om leerlingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met natuurlijke taalverwerking. Vertrekkend van hun taalcompetenties willen we leerlingen inzicht geven in hoe algoritmes taal verwerken en zo interactie tussen mensen en machines of artificiële intelligentie (AI) mogelijk maken.

Lees meer

Inspector Mouse

Workshop

Zowel DNA als omgeving bepalen onze vatbaarheid voor ziektes. In deze workshop maken de leerlingen kennis met basistechnieken uit de biotechnologie. Ze speuren naar de zieke muis door zelf een DNA-profiel op te stellen, ontstekingscellen te isoleren en met een microscoop weefsel te bekijken. 

Lees meer

Introductieles Bosnisch, Kroatisch & Servisch. Drie varianten, één taal in het hart van de Balkan

Workshop

Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met het cyrillisch schrift en leren ze in een mum van tijd eenvoudige zinnen in het Bosnisch-Kroatisch-Servisch lezen en gebruiken. Nadien ontdekken de leerlingen via videofragmenten de regio, haar geschiedenis, cultuur en zelfs eetcultuur.

Lees meer

Introductieles Bulgaars: ‘Ja’ schudden en ‘nee’ knikken

Workshop

Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met het cyrillisch alfabet en leren ze wat alledaagse Bulgaarse woorden en uitdrukkingen. Ook krijgen ze een introductie tot de culturele, historische en taalkundige context van de Bulgaren via videoclips en audiomateriaal.

Lees meer

Introductieles Chinees – Dat is (geen) Chinees voor mij!

Workshop

Via audiovisueel materiaal verschaft deze workshop leerlingen inzicht in diverse aspecten van het Chinees. Naast een algemene inleiding in de belangrijkste cultuurhistorische en linguïstische aspecten van het Chinees nemen de leerlingen ook actief deel door Chinees te spreken en te schrijven.

Lees meer

Introductieles Oudgrieks

Workshop

Hoe ziet het Oudgriekse alfabet er eigenlijk uit? En welke sporen van het Grieks vinden we nog in het Nederlands? In deze speelse les maak je op een leuke manier kennis met dit mysterieuze alfabet, zowel door te schrijven als te spreken.         

Lees meer

Introductieles Russisch – Horen, zien en … spreken!

Workshop

Tijdens de workshop maken de leerlingen op een visuele manier kennis met de culturele, historische en taalkundige context van de Russen. Nadien ontcijferen ze het cyrillisch alfabet. De leerlingen leren enkele Russische woorden en korte zinnen zodat ze snel in staat zijn om een basisconversatie te voeren.

Lees meer

Introductieles Sloveens. Hoe exotisch kan een taal zijn?

Workshop

Een moedertaalspreker Sloveens introduceert de leerlingen op een eenvoudige manier tot het Sloveens en de Sloveense cultuur, met aandacht voor de bijzonderheden van de taal. Een gevarieerde workshop met quizzen, beeldmateriaal, dialogen en een beetje humor!

Lees meer

Introductieles Turks – Biraz Türkçe konuşalım!

Workshop

De afdeling Turks van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie biedt introductielessen Turks aan. Naast praktisch taalgebruik (groeten, afscheid nemen, zich voorstellen, bedanken, prijzen vragen, eten of drank bestellen ...) ontdekken de leerlingen typische aspecten van de Turkse cultuur.

Lees meer

Investeren in je relatie met leerlingen levert op

Workshop

In de relatie die je als leerkracht aangaat met leerlingen zit een enorm potentieel om leerkansen te creëren en sociale ongelijkheid te reduceren. Positieve relaties met en tussen leerlingen zijn met andere woorden niet los te koppelen van krachtige leeromgevingen.

Lees meer

Jongeren met een depressie: nog steeds taboe?

Workshop

De adolescentie is vaak een zeer uitdagende en turbulente periode. Kunnen jongeren depressief zijn en wat kunnen we eraan doen? Tijdens deze interactieve lezing komen de leerlingen meer te weten over de symptomen, de ontwikkeling en de mogelijke behandelingen van een depressieve stoornis bij jongeren.

Lees meer

Ken je stemkwaliteit

Workshop

Tijdens deze interactieve workshop leren leerlingen hoe het stemapparaat gebouwd is en hoe stemgeluid geproduceerd wordt. Daarnaast krijgen ze de kans om hun eigen stemkwaliteit te laten opmeten. Tot slot bieden we ook stemhygiënische adviezen en stemopwarmingsoefeningen aan.

Lees meer

Knappe Koppen

Workshop

Elk jaar in januari – tijdens de examenperiode van de studenten – organiseren de ingenieursopleidingen aan de UGent Campus Kortrijk een week vol boeiende workshops. Verschillende STEM-thema's die aansluiten bij jouw les fysica, chemie, biologie of elektriciteit komen die week aan bod.

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie