Je taalgebruik bevat een schat aan informatie over jouw identiteit en de sociale groepen waar jij deel van uitmaakt, en met deze workshop willen we leerlingen daar iets meer over bijbrengen. We gaan na of en hoe je aan de hand van o.a. persoonlijkheidstype, de regio waar iemand vandaan komt of geslacht kunt voorspellen of iemand een zin zoals ‘De voetballers kunnen straks beginnen spelen’ of ‘Je krijgt al dat harde werk beloond’ juist of fout vindt. We testen bestaande sociolinguïstische theorieën door de leerlingen hun eigen profiel te laten vergelijken met dat van deelnemers aan recente studies. Op die manier laten we hen ook kennismaken met veelgebruikte methodes in sociolinguïstisch onderzoek en tonen we hen dat taalkundigen zich niet allemaal bezighouden met correcte spelling of de beste zinsontleding.
Deze workshop sluit aan bij de volgende eindtermen voor de derde graad:
- (Arbeidsmarkt) 02.12 De leerlingen illustreren de relatie tussen taal en identiteitsvorming.
- (Doorstroom) 02.13 De leerlingen analyseren het effect van taaluitingen, taalvariëteiten en talen op identiteitsvorming en sociale omgang.
- (Dubbele) 02.13 De leerlingen illustreren het effect van taaluitingen, taalvariëteiten en talen op identiteitsvorming en sociale omgang.
- (Specifieke eindterm Doorstroom) 02.09.01 De leerlingen analyseren taal- en redekundige aspecten van het taalsysteem om hun inzicht in het taalsysteem te vergroten.
Deze workshop duurt ongeveer 80 minuten en wordt verzorgd door Frauke Vervaeke en Anouk Van Den Stock.
Combinatiemogelijkheden: je kan deze workshop combineren met andere sessies aangeboden door de vakgroep Taalkunde (bv. ‘Een accent is niet zomaar een accent’, ‘Afrikaans’ en ‘Hoe 'Nederlands' is jouw Nederlands?’).
Doelpubliek: Secundair onderwijs (ASO/BSO/KSO/TSO): 3de graad
Periode: In onderling overleg
Materiaal: Deelnemers brengen smartphone, tablet of laptop mee.
Locatie: Campus Boekentoren - Gent
Doelgroep: Leerlingen
Voor wie
25 leerlingen
Duur
2 lesuren
Prijs
gratis