73 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

'Parli italiano?'

Workshop

De afdeling Italiaans van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie biedt leerlingen een workshop aan waarin ze bewuster worden van de overeenkomsten tussen Italiaans en Nederlands, en zich voorbereiden op een eerste gesprek in het Italiaans.

Lees meer

Academisch taalgebruik: een eerste kennismaking

Workshop

Wil je je leerlingen een voorsmaakje geven van academisch taalgebruik? Deze workshop laat hen kennismaken met (vak)jargon en de typische academische stijl. Aan de hand van voorbeelden, filmpjes en opdrachten testen ze hun lees-, luister- en notitievaardigheid.

Lees meer

Ads, cartoons, lyrics: adventures in transcreation/creative translation (Engelstalige sessie)

Les-lezing

The session, delivered mainly in English, will challenge pupils to try their hand at translating Dutch texts (e.g. ads, cartoons and/or song lyrics) into English (and English to Dutch). In doing this we shall see how words/phrases in both languages have a cultural impact on the reader/audience. 

Lees meer

Afrikaans - een introductie in taalgeschiedenis en literatuur

Les-lezing

In de lezing (eventueel uit te breiden tot een lezingenreeks) besteden we aandacht aan taal en literatuur in Zuid-Afrika, maar ook aan politieke en culturele geschiedenis in de maatschappelijke context.

Lees meer

Afrikaanse talen en culturen aan de universiteit: stap binnen in een nieuwe wereld!

Workshop

Onbekend maakt onbemind! Veel leerlingen hebben belangstelling voor andere culturen maar weten niet dat je Afrikaanse talen en culturen kan studeren aan de universiteit. Deze workshop geeft een goed beeld van de veelzijdige studie van Afrikaanse talen en culturen met haar verschillende vakgebieden.

Lees meer

Ahlan wa sahlan! Arabisch schrijven en spreken: één taal?

Workshop

De leerlingen maken kennis met de oorsprong van het Arabisch en de link met cultuur en religie. Verder gaan we in deze workshop op een interactieve manier aan de slag met de vier vaardigheden.

Lees meer

At school with Ptolemaios: learning Greek in Graeco-Roman Egypt (Engelstalig)

Educatief pakket

With the help of different sources, we will retrace an ordinary day at school for an ancient pupil, showing that little has changed from two thousand years ago: anxious parents, expensive books, and struggles with spelling were part of everyday school life in antiquity too!

Lees meer

Bedrijfscommunicatie: in het Frans schrijven voor sociale media

Les-lezing

De studenten ontdekken de kenmerken van marketingcommunicatie op sociale netwerken en de formuleringen die in het Frans gebruikt worden. Ze brengen via een schrijfoefening in de praktijk wat ze geleerd hebben door concrete berichten in het Frans op te stellen.

Lees meer

Conversatiecursus Frans

Les-lezing

In deze zomercursus Frans staat communicatie centraal. Toekomstige studenten overwinnen hun drempelvrees en leren vlotter en correcter praten. Daarnaast komt ook geschreven communicatie aan bod en worden specifieke grammaticale items opgefrist waar nodig.

Lees meer

Cursuscruisen

Bezoek

Veel leerlingen zijn nieuwsgierig naar hoe een lesdag aan de universiteit eruitziet. Om hen een idee te geven, kunnen ze een (halve) dag door een student Toegepaste Taalkunde op sleeptouw genomen worden. We werken een programma op maat uit volgens de interesses van de leerling, op een dag naar keuze.

Lees meer

De Balkan in twintig historische figuren

Les-lezing

In twee, drie of vier lesuren maken de leerlingen kennis met de veelheid aan landen en talen op de Balkan, én met de vooroordelen in het Westen over dit zogeheten ‘kruitvat’ van Europa. Door de les heen zitten verschillende quizmomenten verweven, waarvoor de leerlingen in kleine groepjes worden verdeeld.

Lees meer

De wereld van middeleeuws-Griekse manuscripten

Workshop

Na deze workshop zullen je leerlingen in staat zijn om eenvoudige Griekse manuscripten te ontcijferen. Zo duiken ze als echte vorsers in de authentieke vorm van een antieke tekst. En steken ze onderweg wat op over de wereld van de middeleeuwse scribent!

Lees meer

Dialectloket

Online

Op Dialectloket vind je betrouwbare informatie over dialecten en taalvariatie in het Nederlands. Op de website kan je kiezen uit vier loketten: beeld, geluid, tekst en woord. Dialectloket biedt leerkrachten concrete lesideeën en het bijhorende materiaal voor verschillende niveaus.

Lees meer

Digitale Geletterdheid in de klas: inspiratiedag Digital Humanities voor leerkrachten - Het digitale klaslokaal en het potentieel van AI in de klas

Nascholing

Op deze navorming verwelkomen we leerkrachten talen, geschiedenis, cultuurwetenschappen, ICT en alle andere geïnteresseerden voor een reeks workshops over digitale toepassingen in de klas.

Lees meer

Discovering Linguistics, Linguistic Discoveries (Engelstalig)

Les-lezing

Wil je op de hoogte blijven van recente, internationale inzichten in de taalkunde? De opleiding Taal- en Letterkunde organiseert zes korte lezingen die in het Engels worden gegeven door buitenlandse professoren die bekend staan voor hun open en enthousiaste communicatiestijl.

Lees meer

Een accent is niet zomaar een accent. Over taalvariatie en de beoordeling van taalvariatie in Vlaanderen

Workshop

In deze workshop gaan we samen met leerlingen secundair onderwijs derde graad in op variatie in het gesproken Nederlands in Vlaanderen en de manier waarop die een invloed heeft op hoe we anderen percipiëren.

Lees meer

Eureka! Ontdek Archimedes en zijn uitvindingen

Educatief pakket

Houden je leerlingen van experimenteren? Zijn ze benieuwd hoe de oude Grieken aan wetenschap deden? Eureka! We hebben de perfecte workshop voor hen gevonden. Als echte onderzoekers maken de leerlingen via een aantal interactieve opdrachten kennis met het leven en de uitvindingen van Archimedes.

Lees meer

Franstalige workshop: 'Gymnastique de l’écriture. L’apprentissage de la persuasion dans l’Antiquité'

Workshop

Ce workshop présente les fondements du système pédagogique antique et l’importance accordée dans ce système à l’usage persuasif de la parole; il propose ensuite la pratique d’exercices tirés des progymnasmata (une série d’exercice d’écriture), notamment l’éloge, le blâme, la réfutation et la proposition de loi.

Lees meer

Grammatica: dwangbuis of toolkit? Over variatie en creativiteit in de Nederlandse grammatica

Workshop

De grammatica van het Nederlands is geen ‘keurslijf’ maar een ‘toolkit’. We laten zien hoeveel variatie er in de grammatica zit en hoe creatief taalgebruikers omspringen met allerlei grammaticale constructies. De leerlingen gaan ook zelf op zoek naar creatieve voorbeelden in een taalkundig corpus.

Lees meer

Het belang van perceptie op (online) geloofwaardigheid: van klanksymboliek en Kevinisme tot klachten

Les-lezing

Hoe erg is het nog om online fouten te schrijven? Mag daar ook een vleugje tussentaal of ‘netspeak’ bij? En wordt Kevin effectief meer afgestraft dan Karel? Je komt het te weten via een uiteenzetting die gaat van klanken naar klachten tot Slayer en slang. 

Lees meer

Het grote Trojedebat – een mythologisch rollenspel

Educatief pakket

Laat je leerlingen via dit lessenpakket in de huid kruipen van de stoere Achilles, de mooie Helena of godin Athena. Zo leren ze het verhaal vanuit hun standpunt kennen. In een heus rollenspel ontmoeten de leerlingen de andere personages en nemen ze deel aan Het Grote Trojedebat.

Lees meer

Het misbruik van Medusa in de 21ste eeuw: een introductie tot receptietheorie

Educatief pakket

In deze workshop gaan we de dialoog aan met Oudgriekse afbeeldingen van en teksten over Medusa en moderne toe-eigeningen. We exploreren hoe en waarom klassieke receptie (nl. de dialoog van moderne culturele artefacten met de oudheid) tot stand komt, en hoe inzicht in deze mechanismen ons begrip van zowel onze eigen tijd als de oudheid genuanceerder kan maken.

Lees meer

Hoe leer je een nieuwe taal?

Les-lezing

In deze sessie maken leerlingen kennis met een aantal principes die het verwerven van een vreemde taal (bv. Frans, Engels, Duits) beïnvloeden. Concrete vragen die we stellen zijn bijvoorbeeld: Klopt het dat je als kind makkelijker een nieuwe taal leert? Hoe kan je taal verwerven buiten de klas?

Lees meer

Hoe snel en adequaat neem jij een vertaalbeslissing?

Workshop

In deze workshop doen de leerlingen een proef die de snelheid en accuraatheid van hun vertalingen van Engelse zinnen in het Nederlands zal meten. De leerlingen analyseren en vergelijken de resultaten van een medeleerling met die van studenten uit de opleidingen van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie.

Lees meer

Hoe voorspelbaar is jouw taal?

Workshop

In deze workshop ontdekken leerlingen uit de derde graad hoe taal varieert tussen sociale groepen en leren ze hoe je een sociolinguïstisch onderzoek kan opzetten om die variatie in kaart te brengen.

Lees meer

Hoe ‘Nederlands’ is jouw Nederlands?

Les-lezing

In deze workshop komen je leerlingen alles te weten over de herkomst van (leen)woorden in het Nederlands. Ze maken ook kennis met begrippen als taalfamilie, prototaal, taalcontact, erfwoord en identitair. Ze leren werken met de belangrijkste digitale naslagwerken en databanken, zodat ze zelf de etymologie en de betekenis(evolutie) van een woord kunnen opzoeken.

Lees meer

Ik heb een vraag

Online

'Ik heb een vraag' is een vraagbaak voor een breed publiek met vragen over wetenschap en technologie. Wie op zoek is naar wetenschappelijke informatie op het internet, maar verloren raakt in het doolhof van websites, of niet zeker is van de betrouwbaarheid van de gevonden informatie, zit hier goed!

Lees meer

Indische manuscripten

Workshop

Deze workshop voor leerlingen en leerkrachten geeft een inleiding in de Indische manuscripten! Die behandelen verschillende onderwerpen, van literatuur, filosofie, religieuze tractaten tot traditionele wetenschappen, in het bijzonder in het Sanskrit, maar ook in andere talen zoals Tamil, Hindi, Perzisch …

Lees meer

Intensieve cursus Spaans en Portugees voor beginners

Les-lezing

Wie straks aan een (universitaire) opleiding Portugees of Spaans begint, neemt nu alvast een voorsprong met een zomercursus Portugees of Spaans. Op het einde van de cursus begrijp je de taal wanneer er langzaam en duidelijk wordt gesproken, kan je eenvoudige vragen beantwoorden en korte teksten lezen en schrijven.

Lees meer

Introductieles Bosnisch, Kroatisch & Servisch. Drie varianten, één taal in het hart van de Balkan

Workshop

Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met het cyrillisch schrift en leren ze in een mum van tijd eenvoudige zinnen in het Bosnisch-Kroatisch-Servisch lezen en gebruiken. Nadien ontdekken de leerlingen via videofragmenten de regio, haar geschiedenis, cultuur en zelfs eetcultuur.

Lees meer

Introductieles Bulgaars: ‘Ja’ schudden en ‘nee’ knikken

Workshop

Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met het cyrillisch alfabet en leren ze wat alledaagse Bulgaarse woorden en uitdrukkingen. Ook krijgen ze een introductie tot de culturele, historische en taalkundige context van de Bulgaren via videoclips en audiomateriaal.

Lees meer

Introductieles Chinees – Dat is (geen) Chinees voor mij!

Workshop

Via audiovisueel materiaal verschaft deze workshop leerlingen inzicht in diverse aspecten van het Chinees. Naast een algemene inleiding in de belangrijkste cultuurhistorische en linguïstische aspecten van het Chinees nemen de leerlingen ook actief deel door Chinees te spreken en te schrijven.

Lees meer

Introductieles Oudgrieks

Workshop

Hoe ziet het Oudgriekse alfabet er eigenlijk uit? En welke sporen van het Grieks vinden we nog in het Nederlands? In deze speelse les maak je op een leuke manier kennis met dit mysterieuze alfabet, zowel door te schrijven als te spreken.         

Lees meer

Introductieles Russisch – Horen, zien en … spreken!

Workshop

Tijdens de workshop maken de leerlingen op een visuele manier kennis met de culturele, historische en taalkundige context van de Russen. Nadien ontcijferen ze het cyrillisch alfabet. De leerlingen leren enkele Russische woorden en korte zinnen zodat ze snel in staat zijn om een basisconversatie te voeren.

Lees meer

Introductieles Sloveens. Hoe exotisch kan een taal zijn?

Workshop

Een moedertaalspreker Sloveens introduceert de leerlingen op een eenvoudige manier tot het Sloveens en de Sloveense cultuur, met aandacht voor de bijzonderheden van de taal. Een gevarieerde workshop met quizzen, beeldmateriaal, dialogen en een beetje humor!

Lees meer

Introductieles Turks – Biraz Türkçe konuşalım!

Workshop

De afdeling Turks van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie biedt introductielessen Turks aan. Naast praktisch taalgebruik (groeten, afscheid nemen, zich voorstellen, bedanken, prijzen vragen, eten of drank bestellen ...) ontdekken de leerlingen typische aspecten van de Turkse cultuur.

Lees meer

Kan literatuur het klimaat redden?

Les-lezing

De voorbije decennia, en vooral de laatste jaren, verschenen tal van literaire teksten die de betekenis en de gevolgen van de klimaatverandering proberen te vatten en te communiceren. Met deze lezing willen we leerkrachten secundair onderwijs inspireren om met die literatuur in hun lessen aan de slag te gaan.

Lees meer

Kom eens tolken en leer wat over je brein

Les-lezing

Tolken is een van de moeilijkste taalhandelingen voor ons brein: het vergt veel van ons taalvermogen en van ons geheugen. We stellen voor dat je leerlingen het tijdens deze interactieve les zelf eens komen proberen en dat we samen ontdekken hoe een brein dit aanpakt.

Lees meer

Levend Byzantium: de middeleeuwse fase van de Griekse literatuur

Workshop

In deze workshop maken de leerlingen kennis met Byzantijnse literatuur. Ze krijgen een poëtische rondleiding door de Hagia Sophia, luisteren naar het Grieks van de straat in Constantinopel, lezen het relaas van een avondlijke boottocht over de Bosporus. We sluiten af met een discussie: hoe spreekt deze literatuur tot ons? 

Lees meer

Lezingenreeks Griekenlandcentrum

Les-lezing

Het Griekenlandcentrum van de Universiteit Gent heeft als doel de Griekse cultuur van oudheid tot heden te belichten in al haar aspecten, en dit door middel van een zestal voordrachten per jaar, aangevuld met tentoonstellingen, muziekuitvoeringen of culturele uitstappen.

Lees meer

Literair vertalen: een creatieve kennismaking

Workshop

In deze workshop maken leerkrachten en leerlingen kennis met vertaaluitdagingen in literaire teksten aan de hand van concrete voorbeelden en oefeningen. De oefeningen bestaan vooral uit Engelse fragmenten die naar het Nederlands vertaald worden.

Lees meer

Meerdere talen, andere hersenen? - Die Welt dans les yeux of a bilingual

Les-lezing

Onze hersenen, dat zijn wij en wij zijn onze hersenen. We hebben onze eigen ideeën, idealen, persoonlijkheid, tot … we een andere taal moeten gebruiken. In deze interactieve les zien de leerlingen hoe taal ons denken en zijn beïnvloedt. We doen dit aan de hand van eerdere onderzoeken en eigen experimenten.      

Lees meer

Middeleeuwse manuscripten als dragers van Nederlandse literatuur

Workshop

Aan de hand van de rijke manuscriptencollectie van de Universiteitsbibliotheek gaan we tijdens deze workshop in op hoe middeleeuwse literatuur tot stand kwam en functioneerde, en hoe ze daardoor enerzijds van een heel andere aard is dan de gedrukte literatuur, maar anderzijds deels aansluit bij de digitale tekstcultuur.

Lees meer

Naar het land van de rijzende zon!

Workshop

In deze les en workshop over Japanse taal en cultuur gaan we samen met de leerlingen op zoek naar wat ons fascineert in een ver land als Japan, maar ook naar wat ons ermee verbindt. Na een korte onderdompeling in de geschiedenis en de cultuur van het land gaan we aan de slag met de Japanse taal.

Lees meer

Nederlandse standaardtaal: een tekst lezen in de taal van het journaal

Workshop

In deze workshop gaan we dieper in op het taalgebruik en de uitspraak van de leerlingen en op welke manier die uitspraak afwijkt van de standaardtaal. De leerlingen krijgen ook een paar tips en tricks om hun uitspraak aan te passen aan de norm.  

Lees meer

Nederlandstalige poëzie: 'De dichter is een koe'

Les-lezing

Volg een gastles van professor Yves T’Sjoen over moderne of hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Hij heeft jarenlange ervaring in het geven van gastlessen voor secundaire scholen. Aansluitend kan je klas eventueel een rondleiding krijgen in de faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

Lees meer

Oefen je schrijfvaardigheid academisch Nederlands

Educatief pakket

Met het oefenpakket Schrijfvaardigheid Academisch Nederlands kunnen leerlingen testen hoe ver ze staan in hun academische schrijfvaardigheid. Ze spijkeren er hun academische woordenschat mee bij en frissen er hun kennis over de Nederlandse spelling, grammatica en taalzorg mee op.

Lees meer

Of true love and pirates: an introduction to the ancient novels (Engelstalig)

Workshop

In this workshop, we’ll have a closer look at some prose love stories from antiquity (Greek and/or Latin), and discuss what makes them a novel and what the texts tell us about the world in which they were written. 

Lees meer

Ondertiteling: hoe begin je eraan?

Workshop

Ondertiteling is overal. Daarom zetten wij in op het onder de knie krijgen van dit specifiek talent. Deze interactieve workshop heeft als doel een inleiding te geven in de audiovisuele vertaalwereld én leerlingen zelf aan werk te zetten met professionele ondertitelsoftware.          

Lees meer

Onderzoekscompetenties: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?

Les-lezing

De leerlingen maken kennis met onderzoekscompetenties. Ze leren wat een onderzoeksvraag is en hoe je zelf een goede onderzoeksvraag kan formuleren. Daarnaast bekijken we verschillende manieren om een klein onderzoek op te zetten in de klas. We belichten ook een aantal moeilijkheden en struikelblokken.

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie