118 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

Aan de slag met diversiteit

Workshop

Het Steunpunt Diversiteit en Leren voert al jarenlang onderzoek naar wat leerkrachten doen en kunnen doen om de diversiteit in hun dagelijkse klaspraktijk te benutten. In deze workshop voeren we een eerlijk en constructief gesprek met leerkrachten over hoe ze kunnen omgaan met diversiteit.

Lees meer

Activerende werkvormen in de lessen chemie

Nascholing

Activerende werkvormen zijn een voorbeeld van didactische werkvormen die het begeleid zelfstandig leren bij de leerling concreet vorm geven. In deze nascholing voor leerkrachten besteden we aandacht aan het invoeren van activerende werkvormen in de lessen chemie, zowel voor de 2de als voor de 3de graad.

Lees meer

Afrika Anders: lesmogelijkheden om de actualiteit en beeldvorming rond Afrika te bespreken

Bezoek

De beeldvorming rond Afrika is vaak heel stereotyperend. Soms komt alleen negatief nieuws in de media of geeft men een overdreven positief beeld in advertenties voor potentiële toeristen. Tijdens deze infosessie willen we leerkrachten middelen aanreiken om tot een genuanceerde beeldvorming van Afrika te komen.

Lees meer

Afrikaans - een introductie in taalgeschiedenis en literatuur

Les-lezing

In de lezing (eventueel uit te breiden tot een lezingenreeks) besteden we aandacht aan taal en literatuur in Zuid-Afrika, maar ook aan politieke en culturele geschiedenis in de maatschappelijke context.

Lees meer

Algoritmen en programmeren

Nascholing

In een aantal nascholingen ondersteunen we leerkrachten 3de graad middelbaar onderwijs bij hun lessen Informaticawetenschappen, meer specifiek voor het behalen van het minimumdoel 07.01 Algoritmen en programmeren.

Lees meer

Anti-Smoking Edukit

Les-lezing

Tijdens de demonstratie en opleiding leren leerkrachten met de Anti-Smoking Edukits te werken, ontwikkeld door voormalig directeur van het Laboratorium voor Milieutoxicologie prof. em. dr. G. Persoone.

Lees meer

ASGARD, Balloons for science

Wedstrijd

Leerlingen sturen hun zelfbedacht en zelfgebouwd experiment met een stratosfeerballon naar de 'grens met de ruimte'. De deelname aan ASGARD is gespreid over het hele schooljaar en lijkt heel sterk op deelnemen aan een echte ruimtevaartmissie als wetenschapper.

Lees meer

Astro Pi - jouw code in het ruimtestation

Wedstrijd

Astro Pi is een Raspberry Pi-minicomputer waarop je leerlingen eenvoudige opdrachtjes of een wetenschappelijk experiment kunnen coderen. Hun code wordt uiteindelijk afgespeeld door astronauten in het internationaal ruimtestation ISS.

Lees meer

Atlas of European Values

Educatief pakket

Via de website Atlas of European Values kunnen leerlingen aan de slag met onder andere kaartmateriaal om te leren over allerlei actuele Europese onderwerpen.       

Lees meer

Beginnerscursussen Dodona

Online

In Dodona heb je toegang tot gratis beginnerscursussen die je leren hoe je websites kan maken met behulp van HTML en CSS, en hoe je opdrachten kan uitvoeren op databases met SQL. De cursussen combineren korte theoretische stukken met praktische oefeningen.

Lees meer

Brede school, children’s zone, vensterschool. Allemaal hetzelfde?

Workshop

In deze workshop bekijken we samen met schoolteams hoe breed ze al zijn en gaan we via interessante bestaande initiatieven op zoek naar inspiratie in de buurt of ver daarbuiten om maximale ontwikkelingskansen voor leerlingen te creëren.

Lees meer

Burgerschapseducatie

Educatief pakket

Via deze lessenpakketten kunnen leerkrachten uit de derde graad secundair onderwijs aan de slag met verschillende thema’s uit het bredere gamma van burgerschapseducatie. Na een grondige analyse van bestaand lesmateriaal ontwikkelden we eigen lesmateriaal, met de focus op doelgericht werken, inhoudelijke diepgang en activerende werkvormen. 

Lees meer

CanSat

Wedstrijd

Een CanSat is een simulatie van een echte satelliet maar dan in een blikje. De leerlingen gaan de uitdaging aan om alle belangrijke subsystemen van een satelliet te doen passen in dit klein volume: de elektrische voeding, de sensoren en het communicatiesysteem. Een raket stuurt de CanSat vervolgens naar een hoogte van enkele honderden meters.

Lees meer

Cas en Kato zijn trots op hun mond

Educatief pakket

Dit educatief materiaal laat kleuters op een leuke manier kennismaken met gezonde mondhygiëne. In de vertelplaten, activiteitenmap, poetsposter en poetssticker spelen Cas en Kato de hoofdrol.

Lees meer

Chemie in de klas: demonstratieproeven voor de tweede en derde graad

Nascholing

In deze nascholing bieden we je een reeks demonstratieproeven aan, gericht op de 2de en 3de graad secundair onderwijs, die in het verleden hun waarde in de chemieles hebben bewezen. Na een korte inleiding voer je zelf enkele geselecteerde experimenten uit.

Lees meer

Dag van de Wetenschap

Bezoek

Op de Dag van de Wetenschap zetten universiteiten, hogescholen, bedrijven, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen hun deuren open voor jullie.

Lees meer

Dashboards & storymaps versterken webGIS

Nascholing

Het gebruik van GIS (Geografische InformatieSystemen) in het secundair onderwijs neemt toe. In deze sessie leer je hoe je de GIS-data te presenteren in storymaps waarbij je een volledig verhaal met tekst, kaart en beeld opbouwt, en in dashboards waarbij je de kaart aanvult met grafieken van de achterliggende datalagen. 

Lees meer

Data verzamelen en verwerken met webGIS

Nascholing

Het gebruik van GIS (Geografische InformatieSystemen) in het secundair onderwijs neemt toe. In deze sessie leren leerkrachten eenvoudig data te verzamelen of bewerken via veldwerk, en die data daarna te gebruiken binnen een webGIS-omgeving.

Lees meer

De Big Ideas, aardrijkskunde als wetenschap

Online

Aardrijkskunde is een exacte wetenschap. De onderwerpen die in de 3de graad aan bod komen, hebben een sterke link met biologie, chemie, fysica en wiskunde. Toch wordt die link in de les te weinig beklemtoond. Om dat bij te werken – en het vak duidelijker te positioneren binnen STEM – benaderen we aardrijkskundige thema’s vanuit de theorie van de ‘big ideas’.

Lees meer

De Programmeursleerling

Educatief pakket

In deze interactieve cursus leer je programmeren in Python 3. Daarbij gaan we ervan uit dat je nog geen enkele ervaring hebt met programmeren. Het leermateriaal is gebaseerd op het boek ‘De programmeursleerling’ van Pieter Spronck (Tilburg University).

Lees meer

Debating

Educatief pakket

Via deze lessenpakketten kan je het 'debat' een prominentere plaats geven in de lespraktijk in de vorm van bv. een parlementair debat, Fishbowl, estafettespeech, debat op voeten, freeze and go.

Lees meer

Developmental Coordination Disorder (DCD): motorische ontwikkelingsproblemen

Les-lezing

Deze interactieve vorming voor leerkrachten start met een duidelijke omschrijving van de groep kinderen en jongeren met DCD/dyspraxie en de overlap met andere ontwikkelingsstoornissen (zoals ADHD en autismespectrumstoornissen) en specifieke leerstoornissen (zoals dyscalculie en dyslexie).

Lees meer

Dialectloket

Online

Op Dialectloket vind je betrouwbare informatie over dialecten en taalvariatie in het Nederlands. Op de website kan je kiezen uit vier loketten: beeld, geluid, tekst en woord. Dialectloket biedt leerkrachten concrete lesideeën en het bijhorende materiaal voor verschillende niveaus.

Lees meer

Digitaal lespakket 'WAARHEID'

Educatief pakket

Wil je graag de rondleiding in de expo 'Wonderkamer van de WAARHEID' in het GUM goed voorbereiden? Of wil je je inspireren om na de rondleiding aan de slag te gaan in de klas? Dan helpt dit lespakket je zeker op weg!

Lees meer

Digitaal Lespakket 'Wetenschap & Ethiek'

Educatief pakket

Dit lespakket is in de eerste plaats bedoeld als voorbereiding op de rondleiding ‘Limits’. Leerlingen maken zo kennis met wetenschap & ethiek en het GUM voordat zij op bezoek komen. Leerkrachten komen meer te weten over wat ze kunnen verwachten van de rondleiding.

Lees meer

Digitaal lespakket 'Wetenschap en samenleving'

Educatief pakket

Wil je graag de rondleiding ‘Impact’ in het GUM goed voorbereiden? En je leerlingen laten kennismaken met het GUM en het thema ‘wetenschap en samenleving’ voor ze op bezoek komen? Dan kan je aan de slag met dit lespakket!

Lees meer

Digitale Geletterdheid in de klas: inspiratiedag Digital Humanities voor leerkrachten - Het digitale klaslokaal en het potentieel van AI in de klas

Nascholing

Op deze navorming verwelkomen we leerkrachten talen, geschiedenis, cultuurwetenschappen, ICT en alle andere geïnteresseerden voor een reeks workshops over digitale toepassingen in de klas.

Lees meer

Discovering Linguistics, Linguistic Discoveries (Engelstalig)

Les-lezing

Wil je op de hoogte blijven van recente, internationale inzichten in de taalkunde? De opleiding Taal- en Letterkunde organiseert zes korte lezingen die in het Engels worden gegeven door buitenlandse professoren die bekend staan voor hun open en enthousiaste communicatiestijl.

Lees meer

Dit is Geografie en Geomatica

Online

Op de website 'Dit is Geografie en Geomatica' vind je een verzameling video's waarin experts leerlingen meenemen in de dagelijkse werkzaamheden van geografen en geomatici. De leerlingen krijgen inzicht in hoe ruimtelijke problemen worden aangepakt en welke kennis en vaardigheden daarvoor nodig zijn.   

Lees meer

Dodona: een online co-teacher om te leren programmeren

Online

Dodona is een online leeromgeving om te leren programmeren. We stellen dit platform, dat verschillende programmeertalen ondersteunt, gratis ter beschikking van scholen als ondersteuning voor hun programmeerlessen.

Lees meer

Dwengo

Educatief pakket

Vanuit de industrie wordt de vraag naar praktijkgericht techniekonderwijs almaar groter. Op de website van Dwengo vzw vinden leerkrachten en leerlingen alles terug om thuis én op school met robots aan de slag te gaan. Bezoekers van de site leren stap voor stap programmeren.

Lees meer

Een blik op het straf(proces)recht

Les-lezing

Termen als misdrijf, politie en onderzoeksrechter klinken de ene keer heel ver weg en spreken de andere keer toch tot de verbeelding. In deze les maken we abstracte juridische begrippen concreter. Ideaal voor wie interesse heeft in het (straf)recht, maar ook voor wie gewoon iets meer te weten wil komen.

Lees meer

Een museum voor hedendaagse kunst bezoeken

Les-lezing

Een bezoek aan een museum voor hedendaagse kunst is vaak een uitdaging voor leerkrachten en leerlingen. Tijdens deze lezing geven we leerkrachten tips voor een actievere en persoonlijkere kunstbeleving met de klas.

Lees meer

Een robotwedstrijd in de klas of op school

Nascholing

Met deze hands-on workshop helpt Dwengo vzw leerkrachten op weg naar aantrekkelijker techniekonderwijs. Hoe verloopt de organisatie van een robotwedstrijd in een klas, school of zelfs scholencampus? We vertrekken hierbij vanuit de praktijk.

Lees meer

ESERO Belgium - Ruimtevaart op school

Nascholing

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil leraren helpen om ruimtevaart als context te gebruiken in de klas. Leraren kunnen gratis lesmateriaal downloaden, vormingen volgen en met hun leerlingen deelnemen aan STEM-projecten. 

Lees meer

Evaluatie van meertalige leerlingen

Les-lezing

Een onderzoeker van het Steunpunt Diversiteit en Leren geeft in deze lezing voor leerkrachten inzichten mee over manieren om meertalige leerlingen te evalueren. Zo krijg je een compleet en accuraat beeld van hun werkelijke competenties. 

Lees meer

Evaluatie van meertalige leerlingen in de praktijk

Workshop

Je differentieert en evalueert op een brede manier. Blijkt dat toch nog niet genoeg te zijn voor de meertalige leerlingen in je klas? In deze workshop krijg je inzicht in het taalverwervingsproces van leerlingen en leer je onder andere hoe je competenties van meertalige leerlingen in kaart kan brengen.

Lees meer

evaLuEREN

Workshop

Er gaat zoveel tijd naar evaluatie in onderwijs. Die tijd kan dan maar beter nuttig besteed worden aan het leerproces van leerlingen. In deze workshop krijgen leerkrachten zicht op wat volgens onderzoeksliteratuur belangrijk is en wat werkt om meer te leren uit evalueren.

Lees meer

Evolutietheorie

Online

Deze website werd opgericht i.h.k.v. een project van wetenschapsfilosoof Johan Braeckman om het begrip van de evolutietheorie in Vlaanderen te verbeteren. Ze schenkt bijzondere aandacht aan vaak terugkomende vragen die mensen zich over de evolutietheorie stellen, en bevat o.a. ook filmpjes en boekentips.

Lees meer

Experimenten en practica met phyphox, arduino en andere sensorsystemen

Nascholing

In deze hands-on nascholing bekijken we wat je met de gratis phyphox-app kan doen voor practica, demonstraties en onderzoeksprojecten in het STEM- en fysicaonderwijs. Deze app leest de sensoren op je smartphone uit, maar kan ook vlot gekoppeld worden aan een arduino-sensorsysteem.

Lees meer

Film en geschiedenis

Educatief pakket

Een toenemend aantal leerkrachten en docenten neemt film au sérieux als belangrijke bron van kennis, inzicht en bewustwording. Deze website biedt een online lessenreeks voor (toekomstige) leerkrachten over filmische geletterdheid en bevat uitgewerkte besprekingen van historische speelfilms.

Lees meer

Gallo-Romeins Weekend

Bezoek

Het Gallo-Romeins Weekend is een educatief verantwoord evenement waarbij de leerlingen heel wat opsteken over het dagelijkse en militaire leven uit de IJzertijd en de Romeinse tijd. De re-enactors zijn stuk voor stuk experts in hun specialiteit: militairen, schoenmakers, mandenvlechters, smeden, wevers …

Lees meer

Geo-CLIL

Online

Omdat leerlingen frequent aardrijkskunde kiezen als CLIL-vak heeft de lerarenopleiding binnen de vakgroep Geografie het initiatief genomen dit te ondersteunen. De site wordt up-to-date gehouden en aangevuld met allerlei bruikbaar materiaal voor tweetalig aardrijkskundeonderwijs.

Lees meer

Geoland. Een leertraject voor landschapsstudie

Online

Via een landschapskarakterisatie (Landscape Character Assessment) waarbij landschappen systematisch worden gekarakteriseerd, beschreven en geëvalueerd, beschrijven je leerlingen kenmerken van het landschap. Nadien brengen ze alles in kaart en maken ze met aanvullende gegevens een analyse.

Lees meer

Gezonde mond koffers

Educatief pakket

De Gezonde Mond-koffers zijn uitleenboxen vol materiaal om kinderen, jongeren, ouderen en personen met een beperking te laten kennismaken met preventieve mondzorg en het tandartsbezoek. De koffer maakt informatie over mond en tanden tastbaar en levendig.

Lees meer

GI Learner

Educatief pakket

Het doel van GI Learner is de ontwikkeling van een leerlijn georuimtelijk denken voor het secundair onderwijs. Bij de leerlijn is ook lesmateriaal ontwikkeld en ondersteunend materiaal voor de leerkrachten.

Lees meer

GI Pedagogy

Educatief pakket

Via het educatief pakket GI Pedagogy leer je als leerkracht of docent hoe je de nodige pedagogische aanpak ontwikkelt om GIS in je les te integreren.       

Lees meer

GOE uitgelegd

Les-lezing

Hadden we de crisis kunnen voorkomen? Gaan een duurzaam klimaatbeleid en economische groei hand in hand? Is migratie slecht of net goed voor onze arbeidsmarkt? En welke rol speelt economie nu echt in ons leven? Kom het allemaal te weten in de GOE UITGELEGD-podcast!

Lees meer

Het Lam Gods in beeld

Educatief pakket

Dankzij dit educatief pakket kan je het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck interactief van heel dichtbij bekijken a.d.h.v. verschillende soorten hogeresolutiefoto’s. Zo kruip je samen met je leerlingen in de huid van de onderzoekers die het beroemde altaarstuk bestuderen en restaureren.

Lees meer

Het misbruik van Medusa in de 21ste eeuw: een introductie tot receptietheorie

Educatief pakket

In deze workshop gaan we de dialoog aan met Oudgriekse afbeeldingen van en teksten over Medusa en moderne toe-eigeningen. We exploreren hoe en waarom klassieke receptie (nl. de dialoog van moderne culturele artefacten met de oudheid) tot stand komt, en hoe inzicht in deze mechanismen ons begrip van zowel onze eigen tijd als de oudheid genuanceerder kan maken.

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie