40 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

Aan de slag met fossielen: Paleontoloog voor één dag

Workshop

Wat zijn fossielen en hoe zijn ze ontstaan? In deze workshop ontdekken de deelnemers wat het werk van een paleontoloog inhoudt. Na een korte inleiding gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met een reeks echte fossielen, van koralen en trilobieten tot botten en mammoetschedels.

Lees meer

ASGARD, Balloons for science

Wedstrijd

Leerlingen sturen hun zelfbedacht en zelfgebouwd experiment naar de 'ruimte' met een stratosfeerballon. De deelname aan ASGARD is gespreid over het hele schooljaar en lijkt heel sterk op deelnemen aan een echte ruimtevaartmissie als wetenschapper.

Lees meer

Atlas of European Values

Educatief pakket

Via de website Atlas of European Values kunnen leerlingen aan de slag met onder andere kaartmateriaal om te leren over allerlei actuele Europese onderwerpen.       

Lees meer

Bezoek aan de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien

Bezoek

In de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien komen leerlingen en leerkrachten meer te weten over de sterren, het heelal, de planeten en de manen, over de ruimtevaart of over het weer en het klimaat. Tijdens de rondleiding turen de deelnemers bij helder weer door de telescopen.

Lees meer

Biologische strijders

Workshop

In de Plantentuin bestrijden we plaagdieren zoals bladluizen en witte vliegen met roofinsecten. Deze duurzame aanpak vermindert de nood aan pesticiden. In deze workshop (onder)zoeken leerlingen plaagdieren in de botanische tuin.

Lees meer

Blik in het hart van het Europees opleidingscentrum voor astronauten (Keulen)

Bezoek

Bezoek dankzij SSVI en ESERO Belgium met je leerlingen het het Europees Astronauten Centrum (EAC) in Keulen. Astronaut Frank De Winne is directeur van het opleidingscentrum voor astronauten.

Lees meer

Bos & klimaat

Bezoek

In het Aelmoeseneiebos staat een meettoren van 35 m hoog. Leerlingen meten in het bos o.a. elementen van microklimaat. Ze vergelijken hun resultaten met metingen die op hetzelfde moment (en in het verleden) op de toren en in het bos gebeur(d)en. Zo leren ze hoe het bos het klimaat beïnvloedt.

Lees meer

CanSat

Wedstrijd

Een CanSat is een simulatie van een echte satelliet maar dan in een blikje. De leerlingen gaan de uitdaging aan om alle belangrijke subsystemen van een satelliet te doen passen in dit klein volume: de elektrische voeding, de sensoren en het communicatiesysteem. Een raket stuurt de CanSat vervolgens naar een hoogte van enkele honderden meters.

Lees meer

Climate Detectives

Online

Via dit schoolproject praten leerlingenteams met echte wetenschappers die bezig zijn met het klimaat of met aardobservatie vanuit de ruimte. De leerlingen gaan online met de wetenschappers in gesprek en ontvangen geschreven feedback op hun werk. Dit zorgt voor heel wat goede raad en inspiratie.

Lees meer

Cursuscruisen

Bezoek

Aan de faculteit Wetenschappen kunnen laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs cursuscruisen in de opleidingen Wiskunde, Fysica & Sterrenkunde, Informatica, Chemie, Biologie, Biochemie & Biotechnologie, Geologie en Geografie & Geomatica.

Lees meer

Data verzamelen en verwerken met webGIS

Nascholing

Het gebruik van GIS (Geografische InformatieSystemen) in het secundair onderwijs neemt toe. In deze sessie leren leerkrachten eenvoudig data te verzamelen of bewerken via veldwerk, en die data daarna te gebruiken binnen een webGIS-omgeving.

Lees meer

De Big Ideas, aardrijkskunde als wetenschap

Online

Aardrijkskunde is een exacte wetenschap. De onderwerpen die in de 3de graad aan bod komen, hebben een sterke link met biologie, chemie, fysica en wiskunde. Toch wordt die link in de les te weinig beklemtoond. Om dat bij te werken – en het vak duidelijker te positioneren binnen STEM – benaderen we aardrijkskundige thema’s vanuit de theorie van de ‘big ideas’.

Lees meer

De bouw van onze planeet: uit het perspectief van de gesteenten

Bezoek

De kern, de mantel en de aardkorst. Waaruit bestaan die? Hoe werkt de platentektoniek? Gesteenten bieden het antwoord. Na een korte inleiding door de prof gidsen assistenten de leerlingen door een collectie gesteenten die ze zelf beschrijven, determineren en in een plaattektonische context plaatsen.

Lees meer

De Fietsbarometer: Mobiliteit en GIS in de klas

Educatief pakket

Met de Fietsbarometer leren leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs GIS-vaardigheden en werken ze mee aan een fietsveilige schoolomgeving. Hoe meer leerlingen participeren, hoe groter hun stem in het lokale mobiliteitsdebat.

Lees meer

De wereld van kristallen en mineralen

Workshop

Waarom schitteren kristallen? Hoe komen ze aan die mooie kleuren en perfect geometrische vormen? We kijken dieper naar de bouw van kristallen en mineralen. Na een korte inleiding door de prof gidsen assistenten de leerlingen door een collectie mineralen die ze zelf beschrijven en determineren.  

Lees meer

Dit is Geografie en Geomatica

Online

Op de website 'Dit is Geografie en Geomatica' vind je een verzameling video's waarin experts leerlingen meenemen in de dagelijkse werkzaamheden van geografen en geomatici. De leerlingen krijgen inzicht in hoe ruimtelijke problemen worden aangepakt en welke kennis en vaardigheden daarvoor nodig zijn.   

Lees meer

Doekoffer astronomie en ruimtevaart

Educatief pakket

Op zoek naar lesmateriaal voor jouw leerlingen rond astronomie en ruimtevaart? Zin om een planetenpad in je klas op te stellen? Een heuse telescoop in je klas te hebben? Raketjes te ontwerpen en lanceren? Ontleen dan onze doekoffer boordevol educatief materiaal!

Lees meer

ESERO Belgium - Ruimtevaart op school

Nascholing

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil leraren helpen om ruimtevaart als context te gebruiken in de klas. Leraren kunnen gratis lesmateriaal downloaden, vormingen volgen en met hun leerlingen deelnemen aan STEM-projecten. 

Lees meer

Expeditie Moendoes

Educatief pakket

Expeditie Moendoes is een spannend, educatief spel waarmee kinderen vanaf 10 jaar op een speelse manier kennismaken met de essentie van wetenschap. Een (klas)groep kinderen krijgt de opdracht om een onbekende planeet in kaart te brengen.

Lees meer

Exploratie van de oceanen

Les-lezing

Hoe ontstaat een oceaan? Hoe ziet een onderzees landschap eruit? Hoe oud is de zeebodem? Hoe zijn we dat te weten gekomen? Welke rol hebben Belgen hierin gespeeld? Waarom zijn de oceanen zo belangrijk voor de mens? Tijdens deze (interactieve) les duiken we de diepte in!

Lees meer

Geo-CLIL

Online

Omdat leerlingen frequent aardrijkskunde kiezen als CLIL-vak heeft de lerarenopleiding binnen de vakgroep Geografie het initiatief genomen dit te ondersteunen. De site wordt up-to-date gehouden en aangevuld met allerlei bruikbaar materiaal voor tweetalig aardrijkskundeonderwijs.

Lees meer

GI Learner

Educatief pakket

Het doel van GI Learner is de ontwikkeling van een leerlijn georuimtelijk denken voor het secundair onderwijs. Bij de leerlijn is ook lesmateriaal ontwikkeld en ondersteunend materiaal voor de leerkrachten.

Lees meer

GI Pedagogy

Educatief pakket

Via het educatief pakket GI Pedagogy leer je als leerkracht of docent hoe je de nodige pedagogische aanpak ontwikkelt om GIS in je les te integreren.       

Lees meer

Ik heb een vraag

Online

'Ik heb een vraag' is een vraagbaak voor een breed publiek met vragen over wetenschap en technologie. Wie op zoek is naar wetenschappelijke informatie op het internet, maar verloren raakt in het doolhof van websites, of niet zeker is van de betrouwbaarheid van de gevonden informatie, zit hier goed!

Lees meer

Junior Olympiade Natuurwetenschappen

Wedstrijd

De Junior Olympiade Natuurwetenschappen richt zich tot jongeren uit de tweede graad secundair onderwijs die aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica en/of natuurwetenschappen in hun lespakket hebben. Het doel is om leerlingen warm te maken voor wetenschappen. 

Lees meer

Landschap, lagen, relaties, veranderingen ... Hoe pak je dat aan?

Nascholing

Het landschap als resultaat van de interactie tussen het fysische milieu en de menselijke activiteiten kan je vanuit verschillende perspectieven bestuderen. Hoe ga je met het complexe systeem landschap aan de slag in de klas en op het terrein?

Lees meer

Massa-extincties!

Les-lezing

Tijdens deze lezing bespreken we de belangrijkste extincties doorheen de tijd en hoe we deze kunnen reconstrueren aan de hand van het fossielenarchief. Ook staan we samen met de leerlingen stil bij de mogelijke oorzaken van deze extincties, die vaak zijn gelinkt aan belangrijke klimatologische veranderingen. Dit bespreken we in de context van de huidige globale veranderingen. 

Lees meer

MyGeo MOOC voor leerkrachten en docenten

Online

De MyGeo MOOC voor leerkrachten en docenten is een online cursus waarmee je als leerkracht of docent sleutelcompetenties verwerft met betrekking tot het gebruik van GIS in je lessen.

Lees meer

Natuurlijke minerale rijkdommen en hun duurzaam beheer

Les-lezing

Een van de grootste maatschappelijke uitdagingen? Een duurzame wereld realiseren. Maar we zijn afhankelijk van niet-hernieuwbare minerale rijkdommen die in alle materialen rondom ons verwerkt zijn. In deze lezing leren leerlingen alles over mineralen, minerale rijkdommen en de eindigheid ervan.

Lees meer

Onderzoekend leren met webGIS

Nascholing

Het gebruik van GIS (Geografische InformatieSystemen) in het secundair onderwijs neemt toe. Tijdens deze sessie gaan leerkrachten aan de slag met het pakket ArcGIS Online. Je leert hoe je met behulp van webGIS allerhande thema’s uit de 2de en 3de graad via onderzoekend leren aan bod laat komen.

Lees meer

Oost-Europa: talen, landen, geschiedenis

Les-lezing

In deze twee of drie lesuren maken de leerlingen spelenderwijs kennis met diverse ‘begrippen’ als Balkan, communisme, Constantinopel, cyrillisch, Joegoslavië, Krim, Oost-Duitsland, orthodox, Osmaanse Rijk, Slavisch, Sovjet-Unie ... Door de les heen zitten verschillende quizmomenten verweven. 

Lees meer

Op schoolreis naar de maan

Les-lezing

Laat je leerlingen via onderzoekend leren de uitdagingen bij maan- en toekomstige Marsreizen ontdekken. Alle hoofdstukken uit deze cursus bevatten de nodige achtergrondinformatie, in eenvoudige taal en op niveau van de tweede en derde graad lager onderwijs.

Lees meer

SSVI in a Box

Workshop

Tijdens deze workshop bouwen de leerlingen op twee uur tijd aan de hand van een bouwpakket een kleine Newtontelescoop op Dobsonmontering, plus een eenvoudige refractor. Zo krijgen ze inzicht in de werking van deze instrumenten.

Lees meer

Van Steen tot Stad

Bezoek

In het centrum van Gent vind je meer dan 35 verschillende soorten natuursteen terug. Op deze interactieve wandeling leren leerlingen hoe de soorten natuursteen te herkennen, en wat ze vertellen over de gesteentecyclus, de geschiedenis van de aarde en die van Gent.

Lees meer

Verwoestijning: mythe of realiteit?

Les-lezing

Woestijnen blijven tot de verbeelding spreken. Maar wat zijn woestijnen en hoe ontstaan ze? Wat is verwoestijning en hoe wordt dit veroorzaakt? Welke rol speelt klimaatverandering? Wat met socio-economische en geopolitieke aspecten? Samen met de leerlingen zoeken we naar mogelijke oplossingen.

Lees meer

Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen

Wedstrijd

Aan deze ‘Olympische' wedstrijden kunnen leerlingen uit de derde graad deelnemen die in hun lessenpakket aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica hebben. Het doel is hen te motiveren om zich verder te verdiepen in de wetenschappen. De besten nemen deel aan de internationale olympiades.

Lees meer

Vlaamse Sterrenkunde Olympiade

Wedstrijd

De Vlaamse Sterrenkunde Olympiade richt zich tot leerlingen van het secundair onderwijs en wil hun interesse voor sterrenkunde en aanverwante wetenschappen aanwakkeren. De leerlingen gaan zelf actief op zoek naar antwoorden. Zo prikkelen ze hun sterrenkundige verwondering op een leuke manier!

Lees meer

WebGIS en ruimtelijk denken

Nascholing

De nieuwe eindtermen secundair onderwijs willen een leerlijn rond GIS ontwikkelen, vertrekkend van eenvoudige GIS-viewers tot werken met GIS-software. Tijdens deze sessie ga je aan de slag met ArcGIS Online, een gratis webGIS pakket.

Lees meer

Workshops op de sterrenwacht

Workshop

De sterrenwacht biedt je klas een aantal kant-en-klare workshops aan. Wil je met je leerlingen een robotje programmeren dat rond een krater op Mars rijdt? Check! Wil je met je leerlingen raketten leren bouwen maar ook uitdokteren hoe zulke dingen in elkaar zitten én in een baan om de aarde geraken? Check!

Lees meer

Zomerschool Sterrenkunde

Workshop

Vier dagen lang maken de leerlingen kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin de leerlingen zelf aan de slag gaan om sterrenkundige ontdekkingen te doen.

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie