35 Activiteiten
Aantal resultaten per pagina
3D-printing, een sterk staaltje van engineering. Ook voor jou?
BezoekIn deze sessie lichten we de verschillende soorten Additive Manufacturing of 3D-prototypingtechnieken toe en tonen we waarvoor ze gebruikt worden. We demonstreren de werking van een dergelijke printer en de leerlingen vervaardigen een zelf ontworpen 3D-product in kunststof.
Afrika Anders: lesmogelijkheden om de actualiteit en beeldvorming rond Afrika te bespreken
BezoekDe beeldvorming rond Afrika is vaak heel stereotyperend. Soms komt alleen negatief nieuws in de media of geeft men een overdreven positief beeld in advertenties voor potentiële toeristen. Tijdens deze infosessie willen we leerkrachten middelen aanreiken om tot een genuanceerde beeldvorming van Afrika te komen.
Bezoek aan de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien
BezoekIn de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien komen leerlingen en leerkrachten meer te weten over de sterren, het heelal, de planeten en de manen, over de ruimtevaart of over het weer en het klimaat. Tijdens de rondleiding turen de deelnemers bij helder weer door de telescopen.
Blik in het hart van het Europees opleidingscentrum voor astronauten (Keulen)
BezoekBezoek dankzij SSVI en ESERO Belgium met je leerlingen het het Europees Astronauten Centrum (EAC) in Keulen. Astronaut Frank De Winne is directeur van het opleidingscentrum voor astronauten.
Bos & klimaat
BezoekIn het Aelmoeseneiebos staat een meettoren van 35 m hoog. Leerlingen meten in het bos o.a. elementen van microklimaat. Ze vergelijken hun resultaten met metingen die op hetzelfde moment (en in het verleden) op de toren en in het bos gebeur(d)en. Zo leren ze hoe het bos het klimaat beïnvloedt.
Cursuscruisen
BezoekAan de faculteit Wetenschappen kunnen laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs cursuscruisen in de opleidingen Wiskunde, Fysica & Sterrenkunde, Informatica, Chemie, Biologie, Biochemie & Biotechnologie, Geologie en Geografie & Geomatica.
Cursuscruisen
BezoekVeel leerlingen zijn nieuwsgierig naar hoe een lesdag aan de universiteit eruitziet. Om hen een idee te geven, kunnen ze een (halve) dag door een student Toegepaste Taalkunde op sleeptouw genomen worden. We werken een programma op maat uit volgens de interesses van de leerling, op een dag naar keuze.
Dag van de Wetenschap
BezoekOp de Dag van de Wetenschap zetten universiteiten, hogescholen, bedrijven, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen hun deuren open voor jullie.
De bouw van onze planeet: uit het perspectief van de gesteenten
BezoekDe kern, de mantel en de aardkorst. Waaruit bestaan die? Hoe werkt de platentektoniek? Gesteenten bieden het antwoord. Na een korte inleiding door de prof gidsen assistenten de leerlingen door een collectie gesteenten die ze zelf beschrijven, determineren en in een plaattektonische context plaatsen.
De wereld rond in 80 minuten
BezoekDe leerlingen gaan op ontdekkingsreis in de Plantentuin. Tijdens een trip door tropische en subtropische streken maken ze kennis met tal van inheemse en uitheemse nutsplanten. Geen gevaar voor scheurbuik: de proviand bestaat uit voedingsmiddelen van over de hele wereld!
Flora in de kunst
BezoekTijdens deze rondleiding merken je leerlingen hoe inspirerend planten zijn voor kunstenaars door de eeuwen heen. In de Plantentuin ontdekken ze de planten en bloemen die je terugvindt in kunstwerken. Ze zijn niet altijd zo waarheidsgetrouw weergegeven. Soms zijn ze beladen met symboliek of hebben ze een zeer persoonlijke betekenis.
Gallo-Romeins Weekend
BezoekHet Gallo-Romeins Weekend is een educatief verantwoord evenement waarbij de leerlingen heel wat opsteken over het dagelijkse en militaire leven uit de IJzertijd en de Romeinse tijd. De re-enactors zijn stuk voor stuk experts in hun specialiteit: militairen, schoenmakers, mandenvlechters, smeden, wevers …
Genetica: van (DN)A tot Z(ebravis)
BezoekVia een rondleiding door het laboratorium krijgen de leerlingen inzicht in de verschillende activiteiten die het Centrum Medische Genetica Gent uitvoert en maken ze kennis met de discipline van de genetica.
Groepsgesprek of speeddate met rolmodellen
BezoekRolmodellen van de UGent, KU Leuven – Gent, HOGENT, Arteveldehogeschool, Odisee Technologiecampus Gent en LUCA School of Arts vertellen over hun persoonlijke struikelblokken en successen. Op die manier worden de leerlingen door een generatiegenoot gesensibiliseerd over het belang van een actief keuzeproces.
GUM Atelier: In & out of the BOX
BezoekTijdens dit atelier zijn de leerlingen de onderzoekers. Ze krijgen in de BOX verschillende objecten voorgeschoteld. Ze meten, classificeren en onderzoeken hoe je aan betrouwbare kennis komt. Het museum geeft hen inspiratie. Het leert hen ontdekken wat de wetenschappelijke methode inhoudt en welke vragen deze oproept.
GUM op maat
BezoekIn deze rondleiding op maat maken de leerlingen kennis met wetenschap aan de hand van zeven verschillende objecten. We vertrekken vanuit de eigen beleving van de deelnemer zodat we op tempo van de groep samen kunnen ontdekken wat wetenschap nu precies is.
GUM Tour - Impact
BezoekWat doet een wetenschapper precies? Mag een onderzoeker twijfelen, falen of creatief zijn? Op welke uitdagingen botst de wetenschapper? En welke impact heeft onderzoek op onze samenleving? Duik samen met een gids in de wereld van wetenschap en onderzoek deze vragen in het GUM.
GUM Tour - Limits
BezoekHet GUM is geen klassiek wetenschapsmuseum. Het is een museum waar leerlingen uit alle richtingen en vakken welkom zijn. GUM Tour - Limits is een rondleiding over Wetenschap en Ethiek, waarin we de kritische geest en open blik van de leerlingen uitdagen: wetenschappelijk en kritisch denken staan centraal!
GUM Tour - Twijfel
BezoekWelke vragen komen wetenschappers tegen? Hoe gaan zij kritisch om met kennis? Hoeveel ruimte is er voor verbeelding, twijfel en falen? De leerlingen ontdekken de mens achter de wetenschapper en verdiepen zich in de antwoorden die wetenschap (niet) kan bieden. Ze onderzoeken de waarde van twijfel.
Kampioenen
BezoekWat is de hoogste boom ter wereld? Kunnen planten snel bewegen? Hoe ver worden vruchten verspreid? Wat is het grootste zaad? Leerlingen uit de basisschool gaan op avontuur in de Plantentuin en onderzoeken planten, zaden en vruchten uit alle windstreken.
Molecules in 3D: van muis tot mens
BezoekDit bezoek voor laatstejaars uit het secundair onderwijs bestaat uit twee delen. In het eerste deel lichten onderzoekers tijdens een lezing de historiek van medische beeldvorming in het wetenschappelijk (proefdier)onderzoek toe. In het tweede deel maken de leerlingen kennis met de verschillende toestellen voor medische beeldvorming van kleine proefdieren.
Ontdek de mogelijkheden van nutriëntrecuperatie
BezoekHoe recycleer je nutriënten uit afval? Wat denk je van algenkweek uit grasafval, insectenkweek op voedselresten of plantenkweek met duurzame meststoffen? In het labo van Re-Source ontdek je samen met je leerlingen hoe we mest, (afval)water en andere stromen analyseren en hergebruiken om zo een duurzame economie op gang te krijgen!
Planten als medicijn: een wetenschappelijke benadering
BezoekSinds men erin slaagde actieve moleculen uit planten te isoleren, veranderde de ontwikkeling van geneesmiddelen. Tijdens deze rondleiding ontdekken de leerlingen hoe wetenschappers planten gebruiken in de geneeskunde en het belang van wetenschappelijk onderzoek bij het gebruik van planten als medicijn.
Rondleiding WAARHEID in het GUM
BezoekDe leerlingen verkennen tijdens deze rondleiding de vele manieren waarop mensen zoeken naar ‘waarheid’. Wie of wat vinden we betrouwbaar? En vinden anderen dat ook? Wat ervaren we als echt en welke rol spelen taal en beeld daarin?
Sportwetenschappen in de praktijk: bezoek aan Sport Science Lab Jacques Rogge
BezoekWelke eigenschappen heb je nodig om de Tour de France te winnen of het wereldrecord op de 100 m te lopen? In dit interactief bezoek aan het Sport Science Lab Jacques Rogge krijgen leerlingen inzicht in de fysiologie en biomechanica van de sportprestatie.
Systematiek en moleculair onderzoek
BezoekDe leerlingen leren wat ‘systematiek’ betekent en hoe moleculair onderzoek invloed heeft op de indeling van de planten. Ze ontdekken de evolutionaire verwantschappen tussen de verschillende plantengroepen en hun kenmerken. Van mos tot bloemplant, alles systematisch ingedeeld!
Van kunststof tot ‘Knappe Bol’: hightech en duurzame materialen met een groot potentieel!
BezoekTijdens deze sessie belichten onderzoekers verschillende soorten kunststoffen en hun gebruik. De leerlingen verwerven inzicht in de kunststofverwerkings- en productiemethoden en krijgen demo’s te zien op meerdere machines. Als afsluiter wordt een hightech 3D-puzzel in kunststof gecreëerd.
Van plantenlab tot duurzame landbouw: een rondleiding
BezoekHoe onderzoeken wetenschappers planten? Welke faciliteiten hebben ze hiervoor ter beschikking? Hoe ziet een onderzoekslabo eruit? Tijdens deze rondleiding in het VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie krijgen leerlingen een beter begrip van de impact van plantenbiotechnologie op duurzame landbouw.
Van Steen tot Stad
BezoekIn het centrum van Gent vind je meer dan 35 verschillende soorten natuursteen terug. Op deze interactieve wandeling leren leerlingen hoe de soorten natuursteen te herkennen, en wat ze vertellen over de gesteentecyclus, de geschiedenis van de aarde en die van Gent.
Van toendra tot tropisch regenwoud
BezoekTijdens deze themawandeling door de Plantentuin maken de leerlingen een wereldreis door de verschillende biomen met hun kenmerkende plantengroei. De leerlingen gaan op ontdekking in verschillende klimaatzones en zien hoe planten aangepast zijn aan het milieu, van pool tot evenaar.
Virtuele rondleiding radiotherapie
BezoekSamen met expert Radiation Therapists worden de leerlingen ondergedompeld in de wereld van radiotherapie. Dit gebeurt door middel van een virtuele rondleiding met het VERTUAL-platform binnen de afdeling radiotherapie-oncologie van het UZ Gent.
Wat is een biobank en waarom verzamelen we menselijk lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek?
BezoekVia een rondleiding en informatieve sessie geven we de leerlingen graag een unieke inkijk in de centrale biobank van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Ze volgen mee achter de schermen en ontdekken hoe de verwerking en opslag van menselijk lichaamsmateriaal verloopt in een biobank.
Welkom in het hoofd van de wetenschapper - tour
BezoekDuik met je leerlingen in het hoofd van wetenschappers. Speur samen met een gids naar wat die wetenschappers allemaal doen en hoe ze denken. Ontdek dat je verbeelding gebruiken en twijfelen daarbij zeker van pas komen!
Workshop A, B, C, D … aan jou de keuze
BezoekOp een ervaringsgerichte manier maken de leerlingen kennis met een ‘echte’ examensituatie op academisch niveau. Er is keuze uit economie, sociologie, psychologie, chemie, fysica of wiskunde.
Wormen op je bord
BezoekWelke zijn de belangrijkste parasieten die de mens kunnen besmetten via voedsel? Wat zijn de ziektesymptomen bij de mens en hoe detecteren we de parasieten? Tijdens dit labobezoek komen verschillende onderzoeksmethoden aan bod zoals de ELISA-test en digestietest, en de studenten gaan mee op zoek naar de wormen.
Aantal resultaten per pagina