16 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

Atlas of European Values

Educatief pakket

Via de website Atlas of European Values kunnen leerlingen aan de slag met onder andere kaartmateriaal om te leren over allerlei actuele Europese onderwerpen.       

Lees meer

Climate Detectives

Online

Via dit schoolproject worden leerlingenteams geholpen door beroepswetenschappers die bezig zijn met het klimaat of met aardobservatie vanuit de ruimte. De leerlingen gaan online met de wetenschappers in gesprek en ontvangen geschreven feedback op hun werk. Dit zorgt voor heel wat goede raad en inspiratie.

Lees meer

Dashboards & storymaps versterken webGIS

Nascholing

Het gebruik van GIS (Geografische InformatieSystemen) in het secundair onderwijs neemt toe. In deze sessie leer je hoe je de GIS-data te presenteren in storymaps waarbij je een volledig verhaal met tekst, kaart en beeld opbouwt, en in dashboards waarbij je de kaart aanvult met grafieken van de achterliggende datalagen. 

Lees meer

Data verzamelen en verwerken met webGIS

Nascholing

Het gebruik van GIS (Geografische InformatieSystemen) in het secundair onderwijs neemt toe. In deze sessie leren leerkrachten eenvoudig data te verzamelen of bewerken via veldwerk, en die data daarna te gebruiken binnen een webGIS-omgeving.

Lees meer

De Big Ideas, aardrijkskunde als wetenschap

Online

Aardrijkskunde is een exacte wetenschap. De onderwerpen die in de 3de graad aan bod komen, hebben een sterke link met biologie, chemie, fysica en wiskunde. Toch wordt die link in de les te weinig beklemtoond. Om dat bij te werken – en het vak duidelijker te positioneren binnen STEM – benaderen we aardrijkskundige thema’s vanuit de theorie van de ‘big ideas’.

Lees meer

De Fietsbarometer: Mobiliteit en GIS in de klas

Educatief pakket

Met de Fietsbarometer leren leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs GIS-vaardigheden en werken ze mee aan een fietsveilige schoolomgeving. Hoe meer leerlingen participeren, hoe groter hun stem in het lokale mobiliteitsdebat.

Lees meer

Dit is Geografie en Geomatica

Online

Op de website 'Dit is Geografie en Geomatica' vind je een verzameling video's waarin experts leerlingen meenemen in de dagelijkse werkzaamheden van geografen en geomatici. De leerlingen krijgen inzicht in hoe ruimtelijke problemen worden aangepakt en welke kennis en vaardigheden daarvoor nodig zijn.   

Lees meer

Expeditie Moendoes

Educatief pakket

Expeditie Moendoes is een spannend, educatief spel waarmee kinderen vanaf 10 jaar op een speelse manier kennismaken met de essentie van wetenschap. Een (klas)groep kinderen krijgt de opdracht om een onbekende planeet in kaart te brengen.

Lees meer

Geo-CLIL

Online

Omdat leerlingen frequent aardrijkskunde kiezen als CLIL-vak heeft de lerarenopleiding binnen de vakgroep Geografie het initiatief genomen dit te ondersteunen. De site wordt up-to-date gehouden en aangevuld met allerlei bruikbaar materiaal voor tweetalig aardrijkskundeonderwijs.

Lees meer

Geoland. Een leertraject voor landschapsstudie

Online

Via een landschapskarakterisatie (Landscape Character Assessment) waarbij landschappen systematisch worden gekarakteriseerd, beschreven en geëvalueerd, beschrijven je leerlingen kenmerken van het landschap. Nadien brengen ze alles in kaart en maken ze met aanvullende gegevens een analyse.

Lees meer

GI Learner

Educatief pakket

Het doel van GI Learner is de ontwikkeling van een leerlijn georuimtelijk denken voor het secundair onderwijs. Bij de leerlijn is ook lesmateriaal ontwikkeld en ondersteunend materiaal voor de leerkrachten.

Lees meer

GI Pedagogy

Educatief pakket

Via het educatief pakket GI Pedagogy leer je als leerkracht of docent hoe je de nodige pedagogische aanpak ontwikkelt om GIS in je les te integreren.       

Lees meer

Landschap, lagen, relaties, veranderingen ... Hoe pak je dat aan?

Nascholing

Het landschap als resultaat van de interactie tussen het fysische milieu en de menselijke activiteiten kan je vanuit verschillende perspectieven bestuderen. Hoe ga je met het complexe systeem landschap aan de slag in de klas en op het terrein?

Lees meer

MyGeo MOOC voor leerkrachten en docenten

Online

De MyGeo MOOC voor leerkrachten en docenten is een online cursus waarmee je als leerkracht of docent sleutelcompetenties verwerft met betrekking tot het gebruik van GIS in je lessen.

Lees meer

Onderzoekend leren met webGIS

Nascholing

Het gebruik van GIS (Geografische InformatieSystemen) in het secundair onderwijs neemt toe. Tijdens deze sessie gaan leerkrachten aan de slag met het pakket ArcGIS Online. Je leert hoe je met behulp van webGIS allerhande thema’s uit de 2de en 3de graad via onderzoekend leren aan bod laat komen.

Lees meer

Verwoestijning: mythe of realiteit?

Les-lezing

Woestijnen blijven tot de verbeelding spreken. Maar wat zijn woestijnen en hoe ontstaan ze? Wat is verwoestijning en hoe wordt dit veroorzaakt? Welke rol speelt klimaatverandering? Wat met socio-economische en geopolitieke aspecten? Samen met de leerlingen zoeken we naar mogelijke oplossingen.

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie