22 Activiteiten
Aantal resultaten per pagina
Codeertheorie en encryptie
Les-lezingBinaire data vliegen ons om de oren. Voortdurend worden ze via verschillende kanalen verzonden. Codeertheoretici voegen data toe om transmissiefouten te ontdekken en te corrigeren. Cryptologie bestudeert het veilig verzenden van data. Deze lezing is een introductie in codeertheorie en cryptologie.
Cursuscruisen
BezoekAan de faculteit Wetenschappen kunnen laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs cursuscruisen in de opleidingen Wiskunde, Fysica & Sterrenkunde, Informatica, Chemie, Biologie, Biochemie & Biotechnologie, Geologie en Geografie & Geomatica.
Dag van de Wetenschap
OnlineOp de Dag van de Wetenschap zetten universiteiten, hogescholen, bedrijven, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen hun deuren (al dan niet online) open voor jullie.
Diverse didactische perspectieven op grafen
NascholingMet een stukje grafentheorie in de nieuwe eindtermen is er nood aan een degelijke scholing, zowel inhoudelijk als didactisch. Met deze nascholing voor leerkrachten willen we op beide doelstellingen mikken: het inhoudelijke en het didactische.
Eindige velden
Les-lezingNaast de 'gekende' wiskunde uit het leerplan ASO zijn er nog veel nieuwe richtingen te ontdekken! Deze les brengt leerlingen in contact met de theorie van de eindige velden. Veel aandacht gaat naar het waarom van die velden, het verschil met modulorekenen en naar de concrete toepassingen ervan binnen informatica.
Experimenteren met schaduwen: een voorbeeld van onderzoekend leren binnen de wiskunde
NascholingIn deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met een lamp en diverse voorwerpen. Uit de analyse van de meetkundige vormen van de schaduwen kunnen meetkundige eigenschappen afgeleid worden. Deze eigenschappen kunnen we bewijzen aan de hand van ruimtemeetkundige stellingen.
Fractaal
WorkshopTijdens de workshop mogen de leerlingen zelf aan de slag met de computer. Ze krijgen een supersnelle inleiding tot programmeren (in Python) en proberen een Mandelbrot-fractaal op het scherm te toveren. En passant krijgen ze meer informatie over complexe getallen, coördinaten, dynamische systemen en dimensies.
Hoe leren neurale netwerken? De wiskunde achter artificiële intelligentie
Les-lezingArtificiële intelligentie wordt tegenwoordig gedomineerd door zogenaamde diepe neurale netwerken. We bestuderen samen hoe we matrices en afgeleiden kunnen gebruiken om dergelijke neurale netwerken zelfstandig te laten leren.
Ik heb een vraag
Online'Ik heb een vraag' is een vraagbaak voor een breed publiek met vragen over wetenschap en technologie. Wie op zoek is naar wetenschappelijke informatie op het internet, maar verloren raakt in het doolhof van websites, of niet zeker is van de betrouwbaarheid van de gevonden informatie, zit hier goed!
Junior Wiskunde Olympiade
WedstrijdDe Vlaamse Junior Wiskunde Olympiade voor leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs laat hen eens op een andere manier met wiskunde in aanraking komen. Met originele en aantrekkelijke wedstrijdvragen zien de leerlingen in dat logisch redeneren snel tot mooie en vaak verrassende resultaten kan leiden.
Problem solving
NascholingIn deze nascholing behandelen we een theoretisch kader voor het probleemoplossend denken, meerdere heuristieken om een aantal aangereikte problemen op te lossen en diverse didactische werkvormen zowel voor individueel als voor groepswerk, waarvan we er enkele uittesten tijdens de nascholing.
Programmeer jij de nieuwe virtuele fabriek?
WorkshopTijdens een korte introductie maken de leerlingen aan de hand van enkele oefeningen kennis met een PLC-sturing (Siemens), het kloppende hart van ieder geautomatiseerd proces. Vervolgens gaan ze per twee aan de slag en automatiseren ze hun eigen virtuele productielijn (Industrie 4.0).
Sluit het bewijs en er opent een nieuwe wereld
Les-lezingMeestal maakt men aan de constructie van de getallenverzameling N niet veel woorden vuil: te intuïtief om er theorie rond te verkopen! Na een korte beschouwing hierover gaan we iets theoretischer te werk om uit N de verzamelingen Z, Q, R en C te construeren.
Statistiekolympiade
WedstrijdDe Statistiekolympiade test de theoretische kennis van de leerlingen, maar ook hun onderzoekscompetenties en creatieve vaardigheden. Alle testen verlopen online, en verschillen voor de tweede en derde graad. De leerlingen krijgen minimaal één week de tijd om de testen af te leggen, en kunnen dat zowel thuis doen als in de klas.
Structureren, abstraheren en redeneren
NascholingIn deze nascholing voor leerkrachten gaan we eerst op zoek naar de essentie van wiskunde door verschillende definities van wiskunde te beschouwen. Hierbij komt abstractie als een van de kerneigenschappen naar voren. We belichten het nut en de noodzaak ervan.
Topdokters? Topingenieurs!
WorkshopTijdens een bezoek aan het Instituut voor Biomedische Technologie (IBiTech) worden de leerlingen aan de hand van een aantal workshops ondergedompeld in de biomedische ingenieurswereld. Verschillende onderwerpen komen aan bod: hart- en vaatziekten, orgaantransplantatie …
UniMath – Theoretische wiskunde in de praktijk
Les-lezingUniMath wil jongeren sensibiliseren voor het nut van wiskunde, een wetenschap die men maar al te vaak afdoet als overbodig, theoretisch en saai. Door echte toepassingen uit te leggen, zonder daarbij de ware aard van de wiskunde uit het oog te verliezen, worden leerlingen er zich van bewust dat wiskunde nodig is.
Virtuele tentoonstelling: Gent 1913
Onlinewww.gent1913virtueel.be is het gemeenschappelijk inhoudelijk presentatieplatform van verschillende universitaire en stedelijke diensten die de herdenking van de Gentse Wereldtentoonstelling van 1913 aangrepen voor onderzoek, digitaliseringsprojecten, publicaties en publieksactiviteiten.
Vlaamse STEM Olympiade, Technology approved
WedstrijdDe Vlaamse STEM Olympiade laat jongeren uit de eerste graad secundair onderwijs hun talent voor STEM ontdekken. Deze wedstrijd wil de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen en jongeren stimuleren om te kiezen voor een STEM-opleiding.
Vlaamse Wiskunde Olympiade
WedstrijdDe Vlaamse Wiskunde Olympiade voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs laat hen eens op een andere manier met wiskunde in aanraking komen. Met originele en aantrekkelijke wedstrijdvragen zien de leerlingen in dat logisch redeneren snel tot mooie en vaak verrassende resultaten kan leiden.
Wiskunde voor informatici – Informatica voor wiskundigen
Les-lezingIn deze lezing zoeken leerlingen het antwoord op de vraag 'Waarvoor dient wiskunde eigenlijk?'. Naast de analyse (ideaal voor fysici) zijn er nog vele andere paden te bewandelen. Zo doen informatici vaak een beroep op ‘discrete’ wiskunde voor beveiliging, codering, compressietechnieken, efficiënte opslag …
Zelftest basiskennis wiskunde voor industrieel ingenieurs
Educatief pakketHoe goed is de voorkennis wiskunde van jouw leerlingen die industrieel ingenieur willen worden? Via het elektronisch platform USolv-IT kunnen leerlingen anoniem hun kennis over wiskundige definities, eigenschappen en regels testen, oefenen en waar nodig bijspijkeren.
Aantal resultaten per pagina