31 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

Afrikaans - een introductie in taalgeschiedenis en literatuur

Les-lezing

In de lezing (eventueel uit te breiden tot een lezingenreeks) besteden we aandacht aan taal en literatuur in Zuid-Afrika, maar ook aan politieke en culturele geschiedenis in de maatschappelijke context.

Lees meer

Atlas of European Values

Educatief pakket

Via de website Atlas of European Values kunnen leerlingen aan de slag met onder andere kaartmateriaal om te leren over allerlei actuele Europese onderwerpen.       

Lees meer

Dag van de Wetenschap

Bezoek

Op de Dag van de Wetenschap zetten universiteiten, hogescholen, bedrijven, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen hun deuren open voor jullie.

Lees meer

Diamanten aan de Schelde, of hoe het Jainisme van India naar België kwam

Les-lezing

Hoe vond een kleine Zuid-Aziatische religie haar weg naar België? In deze interactieve lezing onderzoeken we hoe diamanten de motor kunnen zijn voor internationale migratie, en maken we kennis met de sociale en religieuze praktijken van de Jain gemeenschap die zich vestigde in Antwerpen.

Lees meer

Dodona: een online co-teacher om te leren programmeren

Online

Dodona is een online leeromgeving om te leren programmeren. We stellen dit platform, dat verschillende programmeertalen ondersteunt, gratis ter beschikking van scholen als ondersteuning voor hun programmeerlessen.

Lees meer

Een wereldgeschiedenis in tien glazen

Les-lezing

In deze les leren we de leerlingen hoe wereldgeschiedenis werkt. We vragen ons af hoe ons voedsel (ons eten en drinken) mee onze geschiedenis heeft gemaakt. We onderzoeken de wereldgeschiedenis doorheen de geschiedenis van tien dranken. 

Lees meer

Evolutietheorie

Online

Deze website werd opgericht i.h.k.v. een project van wetenschapsfilosoof Johan Braeckman om het begrip van de evolutietheorie in Vlaanderen te verbeteren. Ze schenkt bijzondere aandacht aan vaak terugkomende vragen die mensen zich over de evolutietheorie stellen, en bevat o.a. ook filmpjes en boekentips.

Lees meer

Gehoor en lawaai

Les-lezing

Tijdens deze lezing krijgen de leerlingen informatie over de bouw en de werking van het oor. De focus ligt op de nadelige effecten van overmatige lawaaiblootstelling. Dat gebeurt aan de hand van illustraties en geluids- en filmfragmenten.   

Lees meer

GI Pedagogy

Educatief pakket

Via het educatief pakket GI Pedagogy leer je als leerkracht of docent hoe je de nodige pedagogische aanpak ontwikkelt om GIS in je les te integreren.       

Lees meer

Het misbruik van Medusa in de 21ste eeuw: een introductie tot receptietheorie

Educatief pakket

In deze workshop gaan we de dialoog aan met Oudgriekse afbeeldingen van en teksten over Medusa en moderne toe-eigeningen. We exploreren hoe en waarom klassieke receptie (nl. de dialoog van moderne culturele artefacten met de oudheid) tot stand komt, en hoe inzicht in deze mechanismen ons begrip van zowel onze eigen tijd als de oudheid genuanceerder kan maken.

Lees meer

Hoe giftig is de appel van Sneeuwwitje?

Workshop

Deze workshop nodigt leerlingen uit om een chemisch labo te volgen bij de onderzoeksgroep Fytofarmacie. Ze analyseren per twee een zelf meegebrachte appel op de aanwezigheid van residu's van bestrijdingsmiddelen.

Lees meer

Lea en Leo van EHBO: levensreddende handelingen binnen handbereik

Educatief pakket

Na een ongeval duurt het vaak even tot de ambulance of MUG ter plekke is. Voor het slachtoffer is het van levensbelang dat iemand de eerste levensreddende handelingen kan toepassen. Deze cursus leert je leerlingen op een gestructureerde manier EHBO-handelingen bij een ongeval aan.

Lees meer

Lezingenreeks Griekenlandcentrum

Les-lezing

Het Griekenlandcentrum van de Universiteit Gent heeft als doel de Griekse cultuur van oudheid tot heden te belichten in al haar aspecten, en dit door middel van een zestal voordrachten per jaar, aangevuld met tentoonstellingen, muziekuitvoeringen of culturele uitstappen.

Lees meer

Mediarichtlijnen suïcidepreventie op school

Educatief pakket

Deze mediarichtlijnen gidsen scholen in hoe ze het thema zelfdoding via media zoals video's, film, literatuur of een theatervoorstelling op een veilige manier kunnen aankaarten.

Lees meer

Medieval / Modern: onderzoek over de middeleeuwen op één plek

Online

Medieval / Modern brengt UGent-toponderzoek naar de middeleeuwen op toegankelijke manier via video's, podcasts, digi-expo's en blogs. Geschiedenis, kunst, literatuur, taal, archeologie: het komt allemaal aan bod! Ideaal voor verdieping of illustratie bij de lessen.

Lees meer

Mobiel leren in de klas: maak de juiste keuzes!

Nascholing

Mobiele apparaten zoals tablets en smartphones zijn vandaag niet meer weg te denken. Het efficiënte gebruik ervan voor onderwijsdoeleinden loopt echter niet altijd van een leien dakje. Tijdens de sessie maken leerkrachten kennis met vakoverschrijdende applicaties die breed inzetbaar zijn op school. 

Lees meer

MyGeo MOOC voor leerkrachten en docenten

Online

De MyGeo MOOC voor leerkrachten en docenten is een online cursus waarmee je als leerkracht of docent sleutelcompetenties verwerft met betrekking tot het gebruik van GIS in je lessen.

Lees meer

Ontdek "The voice"!

Workshop

Tijdens deze interactieve workshop ontdekken leerlingen hoe het stemapparaat gebouwd is en hoe stemgeluid geproduceerd wordt. Daarnaast krijgen ze de kans om hun eigen stemkwaliteit te laten meten na een reeks stemopwarmingsoefeningen.

Lees meer

Praktisch Duits, Frans, Engels, Italiaans & Spaans

Les-lezing

In ons zomeraanbod bieden we een selectie van praktische cursussen aan als taalbad. Grammatica en woordenschat worden herhaald, uitgebreid en meteen praktisch toegepast. Op die manier begrijpen de deelnemers de taal vlotter en voelen ze zich minder geremd om te communiceren.  

Lees meer

Rad van tong: hoe welbespraakt ben jij in het Nederlands?

Workshop

In deze workshop ontdekken de leerlingen de rijkdom van het Nederlands en gaan ze aan de slag met uitdrukkingen die ze misschien nog niet kenden! Zo leren ze bv. dat 'de handdoek in de ring gooien' mooier klinkt dan 'het opgeven'.

Lees meer

Re:flex: 5 guided tours over etnische diversiteit

Workshop

Re:flex bestaat uit 5 korte digitale workshops die onderwijsprofessionals (in spe) helpen om nieuwe reflexen te installeren rond etnische diversiteit in de klas.    

Lees meer

Reflectietool personeelsbeleid in onderwijs

Educatief pakket

De reflectietool 'Personeelsbeleid in onderwijs' is bedoeld om scholen en hun leidinggevenden te ondersteunen bij het vormgeven van een sterk personeelsbeleid in de school. We willen een handleiding aanbieden om te reflecteren over je eigen praktijk.

Lees meer

Rondleiding WAARHEID in het GUM

Bezoek

De leerlingen verkennen tijdens deze rondleiding de vele manieren waarop mensen zoeken naar ‘waarheid’. Wie of wat vinden we betrouwbaar? En vinden anderen dat ook? Wat ervaren we als echt en welke rol spelen taal en beeld daarin?

Lees meer

Suïcidepreventie: info voor scholen

Online

Op deze webpagina's bundelen we alle info rond suïcidepreventie voor scholen: Hoe ga je aan de slag met een suïcidepreventiebeleid? Wat doe je na een suïcide of poging tot suïcide? Hoe werk je op een veilige manier in de les rond het thema? 

Lees meer

Talencursussen Arabisch, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans, Gebarentaal, Zweeds

Nascholing

Het Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UCT) is verbonden aan de Universiteit Gent en heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod taalcursussen voor cursisten met diverse achtergronden: van studenten en personeel van de UGent tot (taal)professionals, nieuwkomers en avonturiers. 

Lees meer

Van plantenlab tot duurzame landbouw: een rondleiding

Bezoek

Hoe onderzoeken wetenschappers planten? Welke faciliteiten hebben ze hiervoor ter beschikking? Hoe ziet een onderzoekslabo eruit? Tijdens deze rondleiding in het VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie krijgen leerlingen een beter begrip van de impact van plantenbiotechnologie op duurzame landbouw.

Lees meer

Videogames in de klas

Les-lezing

Videogames kunnen een krachtige tool zijn voor het onderwijs. Klopt die stelling? En zo ja, waar vind je dan goede games? Op welke manier zet je ze het best in? Tijdens deze sessie verkennen we voorbeelden van leerkrachten die games op een succesvolle manier in hun lessen verwerken.

Lees meer

Videogames: een nieuwe kunstvorm!?

Les-lezing

Ontdek tijdens deze lezing games die terug te vinden zijn in de bekendste internationale kunstmusea en verken het inspirerende aanbod aan artistieke indie games. Kunnen videogames een plek krijgen naast traditionele kunstvormen zoals literatuur, schilderkunst en muziek?

Lees meer

Videogames: geweld en verslaving

Les-lezing

Heel wat leerlingen investeren veel tijd in het spelen van videogames en het bekijken van online gamecompetities. Gaan hun schoolprestaties hier niet onder lijden? Worden die leerlingen ongevoelig voor geweld? In deze lezing voor leerkrachten bekijken we het huidige debat en geven we antwoorden vanuit wetenschappelijk onderzoek. 

Lees meer

Wie of wat is de Luipaardman?

Online

De app 'Wie of wat is de Luipaardman?' gaat in op de werkelijke geschiedenis achter het beeld 'De Luipaardman', en helpt leerlingen begrijpen hoe een foute en racistische voorstelling ontstaat. Verbanden worden gelegd met Zwarte Piet, Marvel’s Black Panther en restitutie.

Lees meer

Wie schrijft die blijft!

Workshop

Deze workshop gaat dieper in op het ontstaan en de evolutie van het spijkerschrift en leert de deelnemers de verschillende stadia in de ontwikkeling van het schrift kennen door ze actief te leren schrijven op een kleien tablet met een stylus. 

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie
Prijs