Terug naar activiteiten

Dodona: een online co-teacher om te leren programmeren

Informatica_ICT
Online: Digitaal platform
STEM

Dodona is een online leeromgeving om te leren programmeren. We stellen dit platform, dat verschillende programmeertalen ondersteunt, gratis ter beschikking van scholen als ondersteuning voor hun programmeerlessen. Leerlingen melden zich aan met hun schoolaccount van Smartschool, Office 365, Google Workspace of Surfconext (Nederland), schrijven zich in voor de cursussen en kiezen uit duizenden verschillende oefeningen. Ze gebruiken de ingebouwde editor om oplossingen in te dienen en krijgen al na enkele seconden automatisch gegenereerde feedback te zien. Met die feedback gaan ze aan de slag om hun oplossing bij te sturen of verder te verfijnen. Ze kunnen op elk moment hun voortgang doorheen een cursus en nakende deadlines voor het indienen van oplossingen zien. 

Als leerkracht kan je onbeperkt cursussen aanmaken waarin je een leerpad uitstippelt met oefeningen voor een bepaalde doelgroep. Hiervoor put je uit zorgvuldig uitgewerkte oefeningen met wisselende moeilijkheidsgraad. Je kan eigen oefeningen aan Dodona toevoegen die je ook kan delen met je collega‚Äôs als je dat wilt. Via learning analytics houd je constant de voortgang van alle leerlingen in hun cursussen in het oog, zowel individueel als in groep. dodona.ugent.be  

In maart 2022 verscheen in het Durf Denken-magazine van de UGent een artikel over Dodona, met daarin ook een getuigenis van een leerkracht uit het secundair onderwijs. 


Doelgroep: Secundair onderwijs (ASO/BSO/KSO/TSO), volwassenenonderwijs, hoger onderwijs

Voor wie

onbeperkt aantal leerlingen en leerkrachten

Duur

onbeperkt

Prijs

gratis


Informatica_ICT