16 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

Anti-Smoking Edukit

Les-lezing

Tijdens de demonstratie en opleiding leren leerkrachten met de Anti-Smoking Edukits te werken, ontwikkeld door voormalig directeur van het Laboratorium voor Milieutoxicologie prof. em. dr. G. Persoone.

Lees meer

Cursuscruisen

Bezoek

Aan de faculteit Wetenschappen kunnen laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs cursuscruisen in de opleidingen Wiskunde, Fysica & Sterrenkunde, Informatica, Chemie, Biologie, Biochemie & Biotechnologie, Geologie en Geografie & Geomatica.

Lees meer

Duurzaam voedselsysteem - debat

Les-lezing

Onze voeding maakt deel uit van een complex voedselsysteem met grote impact op onze planeet. De leerlingen debatteren vanuit de rol van landbouwer, producent, consument of wetgever en gaan mee de grote voedseluitdagingen aan.

Lees meer

Duurzaam voedselsysteem - workshop

Workshop

Voeding is een basisbehoefte die we vanzelfsprekend vinden. Toch maakt onze voeding deel uit van een complex systeem met een grote impact op onze planeet. De leerlingen ervaren de complexiteit van voeding aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Lees meer

Gehoor en lawaai

Les-lezing

Tijdens deze lezing krijgen de leerlingen informatie over de bouw en de werking van het oor. De focus ligt op de nadelige effecten van overmatige lawaaiblootstelling. Dat gebeurt aan de hand van illustraties en geluids- en filmfragmenten.   

Lees meer

Ik heb een vraag

Online

'Ik heb een vraag' is een vraagbaak voor een breed publiek met vragen over wetenschap en technologie. Wie op zoek is naar wetenschappelijke informatie op het internet, maar verloren raakt in het doolhof van websites, of niet zeker is van de betrouwbaarheid van de gevonden informatie, zit hier goed!

Lees meer

Junior Olympiade Natuurwetenschappen

Wedstrijd

De Junior Olympiade Natuurwetenschappen richt zich tot jongeren uit de tweede graad secundair onderwijs die aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica en/of natuurwetenschappen in hun lespakket hebben. Het doel is om leerlingen warm te maken voor wetenschappen. 

Lees meer

Knappe Koppen

Workshop

Elk jaar in januari – tijdens de examenperiode van de studenten – organiseren de ingenieursopleidingen aan de UGent Campus Kortrijk een week vol boeiende workshops. Verschillende STEM-thema's die aansluiten bij jouw les fysica, chemie, biologie of elektriciteit komen die week aan bod.

Lees meer

Pratend bos

Workshop

In het Aelmoeseneiebos staat een meettoren van 35 m hoog. Leerlingen meten in het bos o.a. boomdimensies. Ze vergelijken hun resultaten met metingen op hetzelfde moment (en in het verleden) op de toren en in het bos. Zo leren ze hoe het bos het klimaat beïnvloedt en omgekeerd.

Lees meer

Pratend bos - educatief programma

Workshop

In deze workshop verdiepen leerkrachten zich in het wetenschappelijk onderzoek naar de factoren die de groei van bomen beïnvloeden en naar de respons van bossen op klimaatverandering. Je meet de diverse elementen van het microklimaat en brengt de groei van bomen in kaart door de sapstroom te monitoren.

Lees meer

SSVI in a Box

Workshop

Tijdens deze workshop bouwen de leerlingen op twee uur tijd aan de hand van een bouwpakket een kleine Newtontelescoop op Dobsonmontering, plus een eenvoudige refractor. Zo krijgen ze inzicht in de werking van deze instrumenten.

Lees meer

Topdokters? Topingenieurs!

Workshop

Tijdens een bezoek aan het Instituut voor Biomedische Technologie (IBiTech) worden de leerlingen aan de hand van een aantal workshops ondergedompeld in de biomedische ingenieurswereld. Verschillende onderwerpen komen aan bod: hart- en vaatziekten, orgaantransplantatie …  

Lees meer

Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen

Wedstrijd

Aan deze ‘Olympische' wedstrijden kunnen leerlingen uit de derde graad deelnemen die in hun lessenpakket aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica hebben. Het doel is hen te motiveren om zich verder te verdiepen in de wetenschappen. De besten nemen deel aan de internationale olympiades.

Lees meer

Welkom in het hoofd van de wetenschapper - tour

Bezoek

Duik met je leerlingen in het hoofd van wetenschappers. Speur samen met een gids naar wat die wetenschappers allemaal doen en hoe ze denken. Ontdek dat je verbeelding gebruiken en twijfelen daarbij zeker van pas komen!

Lees meer

Wild van Water

Nascholing

Waarom tekenen we de zee blauw? Hoe is de onzinkbare Titanic gezonken? Heeft een ijsbeer het koud? Ga in de klas aan de slag met heldere waterexperimenten die dit alles uitleggen!

Lees meer

Wild van Water - workshop

Workshop

Niets zo leuk als experimenteren met WATER. Zijn jouw leerlingen ook wild van water? Steek dan samen met hen de handen uit de mouwen! Waarom tekenen we de zee blauw? Hoe is de onzinkbare Titanic gezonken? Heeft een ijsbeer het koud? Wij leggen het uit en jullie experimenteren erop los!

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie