9 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

Bouw je eigen elektrische motor

Workshop

In de workshop bouwen de leerlingen zelf de eerste elektromotor na met een eenvoudige AA-batterij en een stukje koperdraad. Ze krijgen wat achtergrondinformatie i.v.m. elektromagnetisme en we demonstreren een aantal andere opstellingen die hiermee verband houden (bv. een magnetisch kanon).

Lees meer

De elektrische motor als werkpaard van de industrie

Workshop

Tijdens deze workshop leren de leerlingen op didactische motorsets de asynchrone motor en de werking ervan kennen door enkele motorkarakteristieken concreet op te meten. Vervolgens bezoeken de leerlingen een aantal labo-opstellingen waarbij deze motoren worden ingezet in echte machines.

Lees meer

De stad van de toekomst

Workshop

Hoe kan een stad er over 30 jaar uitzien? Leerlingen denken hierover na en maken protoypes. Individueel of in kleine groepen staan ze kritisch stil bij de uitdagingen die ons te wachten staan, op maatschappelijk en/of technologisch vlak.

Lees meer

Flikker op! Met je zelfgemaakt fietslicht zonder batterijen

Workshop

In deze praktische workshop bekijken we wat de inductiewet van Faraday voor ons betekent in het dagelijks leven en gaan we met deze natuurwet aan de slag in het atelier. De leerlingen bouwen een elektromagnetisch fietslicht, zonder toedoen van enige batterij!

Lees meer

Generatieve AI en product engineering

Les-lezing

In deze workshop bekijken we samen met de leerlingen hoe generatieve artificiële intelligentie (AI) ons kan helpen bij het genereren van productideeën.           

Lees meer

Jouw persoonlijke voetafdruk

Les-lezing

We laten de leerlingen zien dat je met enkele kleine ingrepen je persoonlijke voetafdruk al aanzienlijk kan verkleinen. De sessie bestaat uit een inleidende presentatie over duurzaamheid en duurzame producten, gevolgd door een hands-on workshop.

Lees meer

Knappe Koppen

Workshop

Elk jaar in januari – tijdens de examenperiode van de studenten – organiseren de ingenieursopleidingen aan de UGent Campus Kortrijk een week vol boeiende workshops. Verschillende STEM-thema's die aansluiten bij jouw les fysica, chemie, biologie of elektriciteit komen die week aan bod.

Lees meer

Producten ontwerpen die intuïtief te assembleren zijn? Ontdek hoe een ingenieur industrieel ontwerpen dit aanpakt!

Workshop

In deze workshop kruipen de leerlingen even in de huid van een ingenieur industrieel ontwerpen. Ze identificeren typische problemen eigen aan de assemblage van producten en bedenken creatieve oplossingen.

Lees meer

Programmeer jij de nieuwe virtuele fabriek?

Workshop

Tijdens een korte introductie maken de leerlingen aan de hand van enkele oefeningen kennis met een PLC-sturing (Siemens), het kloppend hart van ieder geautomatiseerd proces. Vervolgens gaan ze per twee aan de slag en automatiseren ze hun eigen virtuele productielijn (Industrie 4.0).

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsvorm
Studiegebied
Type
Locatie