Terug naar activiteiten

Dankzij deze workshop krijgen de leerlingen inzicht in de rol van bacteriën en protozoa in de biologische waterzuivering van huishoudelijk afvalwater, en de implementatie van de organismen in actief slib op rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ze leren de verschillende types bacteriën en protozoa herkennen en voeren zelf een microscopische analyse uit van een actief slibstaal. Daarnaast schatten ze de biologische afbreekbaarheid van een product in aan de hand van een respirometrische meting in actief slib.

Activiteiten:

  • intro rond waterzuivering (rol in de waterketen, biochemische reacties, betrokken organismen, praktische implementatie bij Aquafin)
  • microscopisch onderzoek van actief slibvlokken (waarnemen vlokstructuur, herkennen en tellen van verschillende proto- en metazoa)
  • respirometrische meting om de metabolische activiteit van bacteriën in slib op een bepaald substraat in te schatten (meten van zuurstofconcentratie doorheen de tijd, opstellen van lineair verband via regressie in Excel, bepalen richtingscoëfficiënt geeft de Oxygen Uptake Rate onder verschillende omstandigheden) 

Doelgroep: Secundair onderwijs ASO (alle richtingen) en TSO (industriële wetenschappen/biotechnische wetenschappen). Doorstroomfinaliteit in STEM-domein, ervaring met microscopisch onderzoek

Periode: Januari, begin februari, eind mei of juni 

Materiaal: De leerlingen brengen een eigen labojas mee en hebben voldoende ervaring met het werken met een microscoop. Dit wordt niet ter plekke aangeleerd. De helft van de leerlingen brengen een laptop/tablet mee voor gebruik Excel.

Locatie: Campus Schoonmeersen - Gent

Voor wie

16 leerlingen 

Duur

2-3 lesuren (in overleg)

Prijs

gratis