39 Activiteiten

Aantal resultaten per pagina

Verken hier het educatief aanbod voor scholen!

'Sex-in-the-dish': een wervelende cocktail van eicellen en sperma in de proefbuis

Workshop

Aan de faculteit Diergeneeskunde worden embryo’s van paarden en runderen routinematig gekweekt en ingevroren. We leggen kort uit hoe eicellen rijpen en hoe sperma wordt klaargemaakt om te bevruchten. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. 

Lees meer

Academisch taalgebruik: een eerste kennismaking

Workshop

Wil je je leerlingen een voorsmaakje geven van academisch taalgebruik? Deze workshop laat hen kennismaken met (vak)jargon en de typische academische stijl. Aan de hand van voorbeelden, filmpjes en opdrachten testen ze hun lees-, luister- en notitievaardigheid.

Lees meer

Afrika Anders: lesmogelijkheden om de actualiteit en beeldvorming rond Afrika te bespreken

Bezoek

De beeldvorming rond Afrika is vaak heel stereotyperend. Soms komt alleen negatief nieuws in de media of geeft men een overdreven positief beeld in advertenties voor potentiële toeristen. Tijdens deze infosessie willen we leerkrachten middelen aanreiken om tot een genuanceerde beeldvorming van Afrika te komen.

Lees meer

Afrikaanse talen en culturen aan de universiteit: stap binnen in een nieuwe wereld!

Workshop

Onbekend maakt onbemind! Veel leerlingen hebben belangstelling voor andere culturen maar weten niet dat je Afrikaanse talen en culturen kan studeren aan de universiteit. Deze workshop geeft een goed beeld van de veelzijdige studie van Afrikaanse talen en culturen met haar verschillende vakgebieden.

Lees meer

Beginnerscursussen Dodona

Online

In Dodona heb je toegang tot gratis beginnerscursussen die je leren hoe je websites kan maken met behulp van HTML en CSS, en hoe je opdrachten kan uitvoeren op databases met SQL. De cursussen combineren korte theoretische stukken met praktische oefeningen.

Lees meer

Bezoek aan de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien

Bezoek

In de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien komen leerlingen en leerkrachten meer te weten over de sterren, het heelal, de planeten en de manen, over de ruimtevaart of over het weer en het klimaat. Tijdens de rondleiding turen de deelnemers bij helder weer door de telescopen.

Lees meer

Bouw je eigen elektrische motor

Workshop

In de workshop bouwen de leerlingen zelf de eerste elektromotor na met een eenvoudige AA-batterij en een stukje koperdraad. Ze krijgen wat achtergrondinformatie i.v.m. elektromagnetisme en we demonstreren een aantal andere opstellingen die hiermee verband houden (bv. een magnetisch kanon).

Lees meer

Codeertheorie en encryptie

Les-lezing

Binaire data vliegen ons om de oren. Voortdurend worden ze via verschillende kanalen verzonden. Codeertheoretici voegen data toe om transmissiefouten te ontdekken en te corrigeren. Cryptologie bestudeert het veilig verzenden van data. Deze lezing is een introductie in codeertheorie en cryptologie.

Lees meer

De elektrische motor als werkpaard van de industrie

Workshop

Tijdens deze workshop leren de leerlingen op didactische motorsets de asynchrone motor en de werking ervan kennen door enkele motorkarakteristieken concreet op te meten. Vervolgens bezoeken de leerlingen een aantal labo-opstellingen waarbij deze motoren worden ingezet in echte machines.

Lees meer

De Fietsbarometer: Mobiliteit en GIS in de klas

Educatief pakket

Met de Fietsbarometer leren leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs GIS-vaardigheden en werken ze mee aan een fietsveilige schoolomgeving. Hoe meer leerlingen participeren, hoe groter hun stem in het lokale mobiliteitsdebat.

Lees meer

Dialectloket

Online

Op Dialectloket vind je betrouwbare informatie over dialecten en taalvariatie in het Nederlands. Op de website kan je kiezen uit vier loketten: beeld, geluid, tekst en woord. Dialectloket biedt leerkrachten concrete lesideeën en het bijhorende materiaal voor verschillende niveaus.

Lees meer

Duurzaam voedselsysteem - debat

Les-lezing

Onze voeding maakt deel uit van een complex voedselsysteem met grote impact op onze planeet. De leerlingen debatteren vanuit de rol van landbouwer, producent, consument of wetgever en gaan mee de grote voedseluitdagingen aan.

Lees meer

Duurzaam voedselsysteem - workshop

Workshop

Voeding is een basisbehoefte die we vanzelfsprekend vinden. Toch maakt onze voeding deel uit van een complex systeem met een grote impact op onze planeet. De leerlingen ervaren de complexiteit van voeding aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Lees meer

Een accent is niet zomaar een accent. Over taalvariatie en de beoordeling van taalvariatie in Vlaanderen

Workshop

In deze workshop gaan we samen met leerlingen secundair onderwijs derde graad in op variatie in het gesproken Nederlands in Vlaanderen en de manier waarop die een invloed heeft op hoe we anderen percipiëren.

Lees meer

Europese Statistiekolympiade 2025-2026

Wedstrijd

De Europese Statistiekolympiade 2025-2026 is er voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. De timing van de wedstijd is aangepast om beter op de schoolkalender aan te sluiten. Er zijn verschillende rondes. De winnende teams dingen automatisch mee in de Europese ronde. Schrijf je leerlingen dus tijdig in!

Lees meer

Experimenten en practica met phyphox, arduino en andere sensorsystemen

Nascholing

In deze hands-on nascholing bekijken we wat je met de gratis phyphox-app kan doen voor practica, demonstraties en onderzoeksprojecten in het STEM- en fysicaonderwijs. Deze app leest de sensoren op je smartphone uit, maar kan ook vlot gekoppeld worden aan een arduino-sensorsysteem.

Lees meer

Hoe gaat het met jou? Noden in het onderwijs van jongeren en jongvolwassenen met een ouder met kanker

Les-lezing

Wil je meer leren over hoe je als lesgever in het secundair of hoger onderwijs mee zorg kan dragen voor jongeren met een ouder met kanker? Via deze lezing krijg je meer kennis, en ook praktische tips & tricks, over hoe jij je steentje kan bijdragen voor deze vaak onzichtbare doelgroep.

Lees meer

Introductieles Chinees – Dat is (geen) Chinees voor mij!

Workshop

Via audiovisueel materiaal verschaft deze workshop leerlingen inzicht in diverse aspecten van het Chinees. Naast een algemene inleiding in de belangrijkste cultuurhistorische en linguïstische aspecten van het Chinees nemen de leerlingen ook actief deel door Chinees te spreken en te schrijven.

Lees meer

Introductieles Oudgrieks

Workshop

Hoe ziet het Oudgriekse alfabet er eigenlijk uit? En welke sporen van het Grieks vinden we nog in het Nederlands? In deze speelse les maak je op een leuke manier kennis met dit mysterieuze alfabet, zowel door te schrijven als te spreken.         

Lees meer

Kan literatuur het klimaat redden?

Les-lezing

De voorbije decennia, en vooral de laatste jaren, verschenen tal van literaire teksten die de betekenis en de gevolgen van de klimaatverandering proberen te vatten en te communiceren. Met deze lezing willen we leerkrachten secundair onderwijs inspireren om met die literatuur in hun lessen aan de slag te gaan.

Lees meer

Knappe Koppen

Workshop

Elk jaar in januari – tijdens de examenperiode van de studenten – organiseren de ingenieursopleidingen aan de UGent Campus Kortrijk een week vol boeiende workshops. Verschillende STEM-thema's die aansluiten bij jouw les fysica, chemie, biologie of elektriciteit komen die week aan bod.

Lees meer

LEGO truck design game

Workshop

Leerlingen bouwen met een beperkt budget een pick-uptruck waarbij ze de afweging moeten maken tussen kostprijs, kwaliteit, functionaliteit en veiligheid. Wie dit alles aan een zo laag mogelijke kostprijs kan realiseren, mag zich tot ‘topmanager’ kronen. Door het spel te spelen met LEGO ontdekken leerlingen spelenderwijs een aantal principes uit de toegepaste economie.

Lees meer

Literair vertalen: een creatieve kennismaking

Workshop

In deze workshop maken leerkrachten en leerlingen kennis met vertaaluitdagingen in literaire teksten aan de hand van concrete voorbeelden en oefeningen. De oefeningen bestaan vooral uit Engelse fragmenten die naar het Nederlands vertaald worden.

Lees meer

Middeleeuwse handschriften als dragers van Nederlandse literatuur

Workshop

Aan de hand van de rijke manuscriptencollectie van de Universiteitsbibliotheek gaan we tijdens deze workshop in op hoe middeleeuwse literatuur tot stand kwam en functioneerde, en hoe ze daardoor enerzijds van een heel andere aard is dan de gedrukte literatuur, maar anderzijds deels aansluit bij de digitale tekstcultuur.

Lees meer

Molecules in 3D: van muis tot mens

Bezoek

Dit bezoek voor laatstejaars uit het secundair onderwijs bestaat uit twee delen. In het eerste deel lichten onderzoekers tijdens een lezing de historiek van medische beeldvorming in het wetenschappelijk (proefdier)onderzoek toe. In het tweede deel maken de leerlingen kennis met de verschillende toestellen voor medische beeldvorming van kleine proefdieren.

Lees meer

Nuchter of dronken? Discussiëren over moeilijke keuzes met de Bakchanten van Euripides

Workshop

Tijdens deze workshop horen de leerlingen (meer) over Grieks theater, en leren ze de mythe over Dionysos (beter) kennen. Ze discussiëren samen met andere leerlingen over moeilijke vragen, die ook vandaag nog belangrijk zijn. Centraal staat Euripides’ tragedie Bakchanten.

Lees meer

Ondertiteling: hoe begin je eraan?

Workshop

Ondertiteling is overal. Daarom zetten wij in op het onder de knie krijgen van dit specifiek talent. Deze interactieve workshop heeft als doel een inleiding te geven in de audiovisuele vertaalwereld én leerlingen zelf aan werk te zetten met professionele ondertitelsoftware.          

Lees meer

Ontdek "The voice"!

Workshop

Tijdens deze interactieve workshop ontdekken leerlingen hoe het stemapparaat gebouwd is en hoe stemgeluid geproduceerd wordt. Daarnaast krijgen ze de kans om hun eigen stemkwaliteit te laten meten na een reeks stemopwarmingsoefeningen.

Lees meer

Re:flex: 5 guided tours over etnische diversiteit

Workshop

Re:flex bestaat uit 5 korte digitale workshops die onderwijsprofessionals (in spe) helpen om nieuwe reflexen te installeren rond etnische diversiteit in de klas.    

Lees meer

Staalname van het luchtmicrobioom

Workshop

In deze workshop diepen de leerlingen uit welke bacteriën in de lucht aanwezig zijn en hoe je deze kan opgroeien. De leerlingen gaan zelf aan de slag in het labo en testen elke staalnameprocedure uit. 

Lees meer

Studievaardigheden academisch onderwijs (Try-outs)

Workshop

De UGent organiseert Try-outs voor laatstejaarsleerlingen die willen te weten komen hoe ze eigenlijk moeten studeren aan de universiteit. Welke vaardigheden zijn daarbij belangrijk? Hoe gaan ze met leerstof aan de slag zodat ze succesvol examens kunnen afleggen?

Lees meer

Verwoestijning: mythe of realiteit?

Les-lezing

Woestijnen blijven tot de verbeelding spreken. Maar wat zijn woestijnen en hoe ontstaan ze? Wat is verwoestijning en hoe wordt dit veroorzaakt? Welke rol speelt klimaatverandering? Wat met socio-economische en geopolitieke aspecten? Samen met de leerlingen zoeken we naar mogelijke oplossingen.

Lees meer

Vlaamse Sterrenkunde Olympiade

Wedstrijd

De Vlaamse Sterrenkunde Olympiade richt zich tot leerlingen van het secundair onderwijs en wil hun interesse voor sterrenkunde en aanverwante wetenschappen aanwakkeren. De leerlingen gaan zelf actief op zoek naar antwoorden. Zo prikkelen ze hun sterrenkundige verwondering op een leuke manier!

Lees meer

Voorbereidingstraject toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts

Workshop

De studentenwerkgroep diversiteit van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen organiseert een gratis voorbereidingstraject voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs die extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het onderdeel Generieke Competenties en/of een taalachterstand hebben. 

Lees meer

Waarom zijn zoveel mensen (een beetje) boos op de overheid?

Workshop

Wat is goed bestuur? Welke beleidskeuzes moeten we nemen? Wie beslist daarover? Aan de hand van concrete cases onderzoeken we waarom de overheid nooit voor iedereen in 100 procent van de gevallen ‘goed’ functioneert of de ‘juiste’ beleidskeuzes maakt.        

Lees meer

Workshop A, B, C, D … aan jou de keuze

Workshop

Op een ervaringsgerichte manier maken de leerlingen kennis met een ‘echte’ examensituatie op academisch niveau. Er is keuze uit economie, sociologie, psychologie, chemie, fysica of wiskunde.

Lees meer

ZoLeerRijk.be

Online

ZoLeerRijk informeert leerkrachten over recente wetenschappelijke bevindingen en vertaalt deze kennis naar de onderwijspraktijk. We richten ons op vragen zoals: ‘Welke aanpakken zijn effectief in de klas en waarom? Wat is de rol van een leerkracht en hoe kan deze het best leerlingen ondersteunen om vaardige, strategische, gemotiveerde en efficiënte lezers, schrijvers of leerders te worden?’

Lees meer

Zomerschool Sterrenkunde

Workshop

Vier dagen lang maken de leerlingen kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin de leerlingen zelf aan de slag gaan om sterrenkundige ontdekkingen te doen.

Lees meer

¡El español, lengua mundial!

Workshop

In deze workshop zetten leerlingen hun eerste stappen in de boeiende Spaanstalige wereld. Ze gaan actief aan de slag met enkele actuele thema’s onder de deskundige begeleiding van docenten Spaans!

Lees meer

Aantal resultaten per pagina

Filter activiteiten

Filters verwijderen
Voor wie
Onderwijsniveau
Studiegebied
Type
Locatie
Prijs