Smartphone: verslaving, afhankelijkheid, gewoontes? Ontrafel jouw mobileDNA!

Vakoverschrijdend
Les-lezing

Vooraf vragen we de leerlingen en hun begeleidende leerkracht om een geïnformeerde toestemming in te vullen, evenals een vragenlijst over hun smartphonegebruik en enkele van hun persoonlijke kenmerken. De Android-gebruikers verzoeken we om hun smartphonegebruik gedurende enkele weken te loggen via mobileDNA. Aan de hand van die informatie komen we dan langs voor een interactieve lezing over afhankelijkheid van de smartphone. Hierbij trachten we leerlingen (en de leerkracht) iets bij te leren over smartphonegewoontes. We bieden hen inzichten in hun eigen gewoontes aan de hand van een 'wie-is-het'-spel op basis van hun smartphonepatronen. Zo kan er bewustwording groeien over hun vaak onbewust en automatisch smartphonegebruik. Je kan de app downloaden door ‘mobileDNA’ als zoekwoord in te geven in de Google Play Store.

Doelgroep: Secundair onderwijs (ASO/BSO/KSO/TSO): 2de en 3de graad

Periode: In onderling overleg

Materiaal: Deelnemers moeten de vooraf ingevulde informed consent van de ouders en vragenlijst meebrengen.

Locatie: In onderling overleg (bv. op school)

onbeperkt aantal leerlingen

2 lesuren